• Megosztás:


Pataki Csaba, táltos-tanítvány

   Kertész Melinda rovata
   a rovatot 2002-2007 között Sipos Zoltán vezette

„Igen, pénzért dolgozom. (…) Nekem sem adják a boltban ingyen a nadrágot.”
Úgy hallottam, te egy táltos vagy. Ez pontosan mit jelent?

Pataki Csaba: – Azt mondanám, hogy én egy táltosnak vagyok a tanítványa.


Tehát kezdő táltos? Táltoska?

(Elnézően mosolyog) Ezt a táltos-dolgot egy korábbi, Látók, tudók, táltosok című előadásomon hallhattad. Elmondom, miért adtam ezt a címet az előadásnak. Minden kultúrában, így a magyarban is megvoltak és megvannak azok az emberek, akiket látóknak vagy tudóknak neveznek.

Ezek a különleges képességekkel megáldott személyek látják az energiákat, földsugárzásokat, energiaburkokat, az emberek auráját. Beleláthatnak a szellemvilágba. A tudók azok az emberek, akik tudnak bánni ezekkel az energiákkal. Ismerik a gyógynövényeket, homeopátiával, kézrátétellel, léleksebészettel gyógyítanak.

A táltos minden szinten jelen van: belelát az ember mind a 7 energiaszintjébe, ismeri a múltat, tudja a jelent, és belelát a jövőbe. Isten Atyának, Isten Anyának küldöttje, megtestesítője.


És te mindezek közül mire vagy képes?

– Tudok bánni az energiaszintekkel, ezekre a tanítóm által rálátásom van. Sok esetben helyre tudjuk hozni a krónikus betegségek nagy többségét, olyan elváltozásokat, melyek orvosi könyvek szerint csak műtéttel vagy egyáltalán nem lehet gyógyítani.

A gerincsérvet a világon egyedül tanítóm tudja helyrehozni a táltos-masszázsnak nevezett módszerrel. Ő, illetve a tanítványai, köztük én is.


Konkrétan mit látsz? A hétköznapi ember látására rátevődik egy plusz réteg? Színes energiákat látsz, valami ilyesmi ez?

(Újabb mosoly) Ezt úgy lehet elmagyarázni a hétköznapi ember számára, hogy eljön egy ilyen előadásra, ahol az elméleti bemutató mellett a gyakorlatban is érzékelheti a föld- és vízérsugárzásnak a hatását.

Vannak olyan emberek is, akik nemcsak érzik, de hallják és látják ezeket a földsugárzásokat. Egy filmem is van látó gyerekekről, akik nemcsak az energiákat, földsugárzásokat, betegségeket látják, de még az angyalokat is, és ismerik azok rangjelzéseit.


Angyal-kapitányok?

– Igen, vannak király-angyalok, szolga-angyalok, királyné-angyalok, és mindegyiknek megvan a maga rangjelzése. A látásnak is több szintje van: van olyan, aki látja a gondolatot, van olyan, aki belelát múltadba-jövődbe.


Bennem mit látsz?

– Elmondom, milyen alkati gyengeséged van. Az arcról ezt nagyon szépen ki lehet olvasni: ez a kis vágás az álladban azt jelenti, hogy alkati vesegyengeséggel születtél. Mindig vigyázz a veséidre, mert különben nagyon könnyen megbetegszel. Minden ember arcán ott van testi és lelki betegségeinek 80%-a.


Más?

– Azt mondják, hogy a szem a lélek tükre. Namost a zöld szem mindig lelkiséget, egy adottságot jelez. A zöld szín a gyógyítók színe. Például egy-egy féléves tanfolyam után nagyon sok résztvevőnek kizöldül a szeme azért, mert egy más világba lép be.


Tehát ha valakinek fekete a szeme, az antitalentum?

– Nem, dehogy. Itt a Kárpát-medencében nagyon sok az áldott, képességgel születő ember.


A sasorrom mit jelent?

(Szemügyre veszi) Az orr a gerinc vonalát mutatja. A törés az orrodban lombáris csigolyaelmozdulásra utal. Tehát deréktájt is jó lesz vigyázni, mert idővel itt gond lehet.


Volt-e valamilyen más foglalkozásod is ezelőtt?

– Igen, vállalkozó voltam pár évig. Egy automata beléptetőrendszerekkel foglalkozó vállalkozást vezettem. De ez ma már nem az enyém, mert úgy éreztem, hogy az a világ, amiben addig éltem, nem egyeztethető össze azzal, amit most csinálok. Hivatásszerűen csinálom most már a gyógyítást és az ismertetést is.

Olyan sok tudás van, amit bárki tud működtetni. Csak a leplet, a hálót vagy a ködöt kell szétoszlatni, hogy az ember tudása a felszínre kerüljön. Ehhez azonban egy tanító kell – nekem volt szerencsém megismerni tanáromat, és kinyílt előttem egy új világ.


A szüleid gondolom nem lelkesedtek, amikor bejelentetted, hogy táltos leszel…

– Először furcsán néztek, de aztán csatlakoztak. Mondok egy történetet: elmegy a táltos egy faluba, és azt mondja, mindenki zárkózzon be, mert jön majd egy homokvihar, és ha ennek a homokviharnak egyetlen porszeme is megérint valakit, az az ember megbolondul. Csak heten hitték el: ők bezárkóztak a házba. Pár nap elteltével kimentek újból a faluba.

Látták, hogy mindenki megbolondult. De mivel a többiek nagyon sokan voltak, meggyőzték ezt a hét embert, hogy ők a bolondok és a többiek a normálisak. Pár nap után küldöttség érkezett a faluba: nekik pár napba telt, míg meggyőzték ezt a hét jóembert, hogy ők a normálisak és a többiek a bolondok.


Vannak kimutatások, miszerint a legszexisebb foglalkozás pilótának lenni, könyvelőnek lenni pedig a legunalmasabb. Táltosnak lenni szexis dolog?

(Nevet) Hát, nem vagyok statiszta…


De ha társaságban elmondod, hogy táltos vagy, akkor tapadnak rád a nők?

– Én azt szoktam mondani, hogy táltos tanítványa vagyok. Lehet, hogy egy főiskolásnak az a fő szempont, hogy melyik szakmától ájulnak el a nők. Én azt tudom mondani, hogy bizony egy ilyen tanfolyamon nagyon sok a fiatal, szép lány meg a jóképű fiatalember.

Nem kell elájulni a szépségtől, hanem rá kell csodálkozni, hogy mennyi szépség rejlik az emberekben – ez pedig nemcsak a lányokra, henem a fiúkra is érvényes. Ugyanakkor – bár nagyon fontos a csomagolás – a tartalom is lényeges.

(Elővesz egy kis, derékszögben hajlított pálcát, emlékszem, láttam már ilyet, de nem tudom pontosan hol.)


Ez milyen anyagból készült?

– Készülhet rézből, ezüstból, egyszerű kerítésdrótból is, de nem ez a lényeg. Ez a lengyelbot csak egy mutató, a műszer az emberben van. A radiesztézia egy olyan világba vezet be, ami a valóság mérésével foglalkozik.

Ezzel lehetőség nyílik energiákat mérni; bárkit, akiben van jószándék és emberszeretet, bevezethet ez a kis pálca a láthatatlan valóság világába. Egy ilyen pálcával egy gyakorlott radiesztéta megmutatja, hova kell kutat fúrni, mekkora lesz a hozama, satöbbi, amit műszerrel nemigen tudnak kimutatni.


Ha én szerzek egy ilyen pálcát, és betanulom a mondókákat, én is elkezdhetek táltosként aktiválni. Hogyan szűritek ki a csalókat?

– Azt mondom, hogy az eredmény fogja megmutatni, ki a csaló és ki az igazi ember. Az, aki ilyen úton indul el, és megpróbálja elhitetni az emberekkel, hogy ő tud valamit, először magának árt. Ugyanis az ember energiaszinten mindig azt kapja vissza, amit ad. Én nem lennék ennek az embernek a helyében.


Te ebből élsz?

– A jövedelmem nagy része még mindig abból származik, amit évekkel ezelőtt csináltam. De a kezelések, a lakásfelmérés pénzbe kerülnek. Hiszen hiába mondom a boltban, hogy hát tudják, én embereket kezelek, adják nekem ingyen a nadrágot. Ez nem működik. Igen, pénzért dolgozom, és ebből meg is lehet élni. Annak, aki el szeretne indulni a fejlődés útján, nemcsak a lélek és a szellem szintjén kell megállnia a helyét, hanem fizikai síkon is.

Az állapotfelmérés azonban ingyenes. Miután megállapítom, mi a baj, ki-ki eldöntheti, hogy melyik úton indul a gyógyulás felé: hagyományos orvoshoz fordul, vagy másfajta kezelést vesz igénybe.


A kisebb szolgáltatások, például vízerek felmérése a lakásban, ezek is fizetős dolgok?

– A kezelés pénzbe kerül, mert a benzint nem töltik ingyen az autómba – naponta 5-600 kilométert utazok, hogy valakinek a lakását felmérjem.


Ezt a táltosságot bele lehet kényszeríteni piaci terminusokba? Piaci igény, amire válaszképp kialakul a kínálat. Figyeled, mi a piaci rés, amire rámoccanhat az ember, és betehet a konkurrenciának… lehet így profanizálni az egészet?

(Lekapcsolja a diktafont. Egy tanítómese következik, amit értelemszerűen nem mondhatok el.)


Hogyan néz ki egy táltos napja? Mennyire hétköznapi ember egy táltos?

– Ezt nem értem.


Elképzelem, hogy reggel felkelsz, fogmosás, reggeli, aztán vizsgálgatod az energiaszinteket. Majd ebéd, ezután összedobsz egy-két vízérfeltárást. Vacsora, aztán elmész sörözni a haverokkal. Ez így működik, vagy van valamilyen különleges életviteled?

– Mint minden ember, a földi síkon is létezem. (Ezután megkérem, írja le a mai napját. Erre elmélyülten hallgat valami 30 másodpercet.)

(Az interjúalany kérésére a tanára nevét eltávolítottuk. A szerk. 30.1.2011)

[10.4.2006]
Folytatnád-e ezt a beszélgetést?

Igen 289
Egy másik beszélgetést talán 9
Nem 107Korábbi interjúk
 
Ákos és Szilamér
> akik hirtelen felindulásból elmentek megfürödni az Atlanti-óceánban
Róbert
> aki Matchboxokat gyűjt
Áron
> aki túravezetőként magyarországiakat szívatott kitalált állatokkal
Laura
> aki metál és indusztriális zenészekkel készít hobbiból interjúkat
Gordon
> aki mások helyett írt államvizsga dolgozatokat
Zoli
> aki Marosvásárhely legmenőbb márciuskáit árulja
Tünde
> aki kamionsofőr
Szabó Árpád
> aki nem fél a kínaiaktól
Jackie
> akinek a külföldi önkéntesek fizetnek, hogy Erdélyben dolgozhassanak
Horobeţ Emil
> aki művészetnek tartja a mateket
Andrea
> aki nem érzi az illatokat
Gyurka István
> aki autókat tuningol
Corina
> aki csak nyers ételt eszik
Melinda
> aki Japánban élte át a földrengést
Szokolay Sándor
> zeneszerző, aki Kodály tanítványa volt
Anna
> aki színekben látja az időt
Laura
> aki 139 szülinapot tud fejből
Victor
> aki a Predatort rajzolta
Iris
> aki kilépett a Facebookról
Marian
> aki a Himaláján és a Szaharában is leszaladta a maratont
Csaba
> aki elméleti fizikus Izlandon
Gonzó
> aki kiskorú gengsztereket szelídített egy dél-karolinai városkában
Stefano
> aki 60 országban járt
Paul
> brit világutazó, aki most Háromszéken él
Ila Gábor
> aki visszavett a tempóból
Ileana Mavrodin
> aki Kanadából költözött haza, hogy földházat építsen
David Mallegol
> aki utcagyerekeknek tart cirkusz-műhelyt
Dombi Botond és Szabolcs
> ifjú animátorok
Orsós János
> buddhista pedagógus, aki kitört a cigánytelep kilátástalanságából
Chris
> az aktivista
Kelemen Márton
> aki Kolozsvár központjában horgászik
Adrian Olar
> jegyellenőr
Volker Gerling
> aki gyalog vándorol és zsebmozikat mutogat
Lorik
> aki fixer volt Koszovóban
Olivér bácsi
> aki kapus
Cezar
> aki a druidizmus követője
Bordáska
> aki nem eszik cukrot, felvágottat vagy sült húst
Valer ezermester
> aki esernyőket javít, de a lakberendezés a hobbija
M.
> aki a karajról zsírszegény tehéntúróra tért át
Remus Turda
> máramarosi zsidó
dr. Pusztai Noémi
> aki állatokat homeopátiával gyógyít
Tania
> aki szarajevói születésű temesvári szerb
Ibolya néni
> cerkófmajom-tulajdonos
Hirschfeld Éva és Ida
> műlégykötők
Zsuzsa asszony
> aki jósnőnek született
Will Krause
> aki a Cartoon Networknak animál
Csizmadia András
> borszakértő, gasztrofilozófus
Bernhard Gittler
> a vadász-orgonista-ügyvéd-közgazdász báró
Nadir
> egy üzbég Kirgizisztánból
Milică bácsi
> akinek az egyik szeme sír
DL, egy iráni srác
> aki emigrálni akar
Bréda Ferenc
> aki Mumu forever
Balázs Imre József
> aki belülről fordítja ki a medvét
Marie
> a vegetariánus
Muszka Sándor
> költő
Pataki Csaba
> táltos-tanítvány
Júlia
> aki 77 évesen e-mailezik és chattel
Vadnay Attila
> sztárfodrász
Attila és Álmos
> az "édi kis romániaiak"
Yale
> aki kelet-európai zsidó hagyományokat kutat
Rezső
> az ínyenc
Nándika
> a médiás, blogger, ámokfutó
Gergő
> amatőr ralis
Brad Vee Johnson
> a Sounds of Boney M tagja
Attila és Álmos
> a téma: manele
Réka
> az animé-őrült
Szende
> aki bohócokat gyűjt
Izabella
> a magyar, román és szász kultúra határán
György
> egy menő váradi lokál pultosa
Ralph
> aki Goában bulizott
Zita
> akinek Angyala van
Névtelen
> aki Romparkint szedett
Bán és Jancsika
> utazók
Dana és Luci
> nudisták
Gonzo
> aki halláskárosultakat tanít
Mihai Chirilov
> szabadúszó
V.
> aki sátánista volt
Chase
> a misszionárius és divat-tervező
Kozma bácsi
> aki 63 éves, egyetemista és bentlakásban lakik
Stella
> a transzvesztita
Névtelen
> aki skinhead volt
Menyhárt
> aki nem bír felkelni
Papsi
> a szoknyavadász
Sorin Tara
> a "legnagyobb Románia-ellenes"
váradi névtelen
> aki pszichedelikumokat próbált
Leon
> a taktikai művész
Egyetemisták
> első kolozsvári élményeikről
Zsuzsa és lakása
> akiknek saját életük van
Áron
> aki lefotózott egy Chipendale-tagot, amint pisil
Lepi
> aki látástól-vakulásig sörözik
Attila és Zoltán
> a gourmandok
Szabó Anikó
> a reneszánsz táncról
Levente
> aki tornatanár és japánul tanul
Pityuka
> a punk
Áron
> aki Amerikában dolgozott és pénz nélkül jött haza
Führer
> a cigánykutató és éjjeli˜r
Dávor
> a horvát, aki Bécsben él s magyarul tanul
Farkas Árpád
> a bhakti-jóga hívő
Giusz
> aki megadja a módját az olvasásnak
Házsé
> a humor-krónikás
Nagy Zoltán
> akinek denevér a hobbija, de verebekb˜l doktorál
Imola
> aki rajong a vulkán-kitörésekért
Zuh Deodáth
> aki a magyarság, a filozófia és a menedzserfoci összefüggéseir˜l értekezik
Guccika és Attila
> az internátusi vitézek
Ági
> az elektronikus zenér˜l
Gyömbér
> aki szerelmes Párizsba
Elemér és Buza
> a divatos emberek
Misi
> aki rosszul választott
Könczey Elemér
> karikaturista
Cilu
> az ex-mikrobiofóbiás
Zágoni Balázs
> a filmkészítés buktatóiról
Timi, Iza és Annamari
> a "srác-fˆz˜k"
Szakáts István és Rarita
> világutazók
László Orth Hunor
> aki zenélni "krémesen" szeret
Karácsonyi Zsolt
> akit Lao-ce segített át a katonaságon
Szabó Attila
> az improvizőr


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS