• Megosztás:


Vadnay Attila, sztárfodrász

   Kertész Melinda rovata
   a rovatot 2002-2007 között Sipos Zoltán vezette

"Csak bátorság kérdése: ha az illető feje formája tökéletes, nyugodtan kopaszra nyírhatod"
Hogyan kezdted?

Vadnay Attila: – Villanyszerelő voltam, majd elvégeztem egy masszőr-kurzust. Egy táborban találkoztam egy kozmetikussal, akit megmasszíroztam – ő aztán beajánlott az anyjához fodrász-szakmát tanulni. Az első nyírásom három és fél-négy órát tartott, nagyon megizzadtam.


Mi tesz valakit jó fodrásszá? Ezt szavakkal meg lehet ragadni?

– Három dolog nagyon fontos egy fodrásznál: legyen művész, jó pszichológus és jó üzletember, mert el kell tudja adni a munkáját. Ma a szakma már nem ott tart, hogy vannak standard frizurák, felteszel három csatot a kliens hajába és levágod. Mindenkinek meg kell találni az egyéniségének leginkább megfelelő frizurát, és azt aztán el kell tudni adni.


A művész-üzletember skálán te hol állsz?

– Ha valakinek egy olyan álmot adsz, amit nem ért, akkor hiába dolgoztál, a művészeted egyszerűen kárbament. Hiába vágtál tökéletes frizurát, ha a székben a vendégnek nem tetszik. A legnehezebb megtalálni az összhangot a kettő között.

Amikor már több éve együtt dolgoztok és a vendég már megbízik benned, akkor előfordul, hogy leül a székbe, és azt mondja: 'Attila, most stílust váltunk'. És akkor jön a kreatív munka...


Mi az a bűn, amit egy fodrász sosem követhet el?

– Nem szabad olyat csinálni a hajjal, ami a hajnak nem jó. Mert ami a hajnak nem jó, az nem jó a vendégnek sem. Meg kell tudni érezni, hogy a kliens mit akar, és sosem szabad szomorúan engedni ki a szalonból. Minden vendég más, ezt nehéz kívülállónak elmagyarázni: odaállsz mellé, érzed, ma szomorú, és valami vidám kell neki.

Volt olyan, hogy egy kliens kételyekkel indult haza, de másnap felhívott, hogy mégis nekem volt igazam, 'tényleg nekem való a frizura, de akkor még nem éreztem, meg kellett szokjam'.Mi a kedvenc irányzatod?

– Nekem a cut'n'go stílus tetszik – ez a fodrászat fast food változata: bemész a szalonba, kapsz egy zsetont, megmosod a hajad, beülsz a székbe, levágják, aztán elmész és megszárítod magadnak. Én ezt próbálom továbbvinni, hogy a szalonban gyorsan, hamar mindent meg lehessen csinálni. Amikor egy frizurát alkotsz, akkor öt-hat órát kell rászánni, hogy valami olyan szülessen, amit már érdemes megnézni.

Láttam még külföldön olyant, hogy minden fodrásznak más ára van: csillagokkal van feltüntetve, hogy kinek mennyi kliense van, és aszerint van a díjszabás. Egy L'Oreal-konferencián láttam egy 3 000 négyzetméter alapterületű szalont, plazmafalakkal.

Úgy képzeld el, hogy a hajfestő rész egy bárpult, ahol sékelnek egy italt és közben megfestik a hajad. Nekem a chill-out szoba tetszett a legjobban: ülsz a festékkel a fejeden, beteszik a zenét és közben a plazmafalon mennek a formák a szemed előtt, hogy az a 35 perc legyen igazán nyugis.

Nekem ezek a nagy szalonok nem jönnek be, nagyon személytelenek. Szerintem ha egy nő fodrászhoz megy, azt szeretné, hogy érezze magát otthon.


Férfiakat nem nyírsz?

– A férfiakat utálom, mert míg katona voltam, 375 katonatisztem volt, minden hónapban át kellett vágni a hajukat. Nagyon megutáltam a férfi hajvágást. Persze, azért van néhány férfi kliensem...A te frizurád?

– Mostanában én nyírom magam. Nem érdekel igazán, milyen, csak legyen levágva és legyen borzos.


Mesélj az ollóidról...

– Egy fodrásznak az olló a legfontosabb. Ami egy üzletembernek egy szép írószerszám, lelkésznek a Biblia, na ugyanaz a fodrásznak az olló. Az ollón keresztül adod ki magadból azt, amit elképzeltél, ezért nagyon kell vágnia, nagyon kell érezzed.

Most négy ollóm van: egy ötcsillagos Tondeo- illetve Jaguar-olló és két Rainbow-olló. Nem tudom, mondjam el, mennyibe kerülnek?


Igen.

– A Tondeo az 700 euró, áfa nélkül. És mind ebben az árban mozognak.


Hogyan döntöd el, hogy melyikkel dolgozol?

– Bemegyek reggel, ránézek, és eldöntöm, hogy na ezzel dolgozom. Egy-két hónapig egyvégtében egy ollót használok, aztán megunom. Technikailag a különbség abban rejlik, hogy mindegyik ollónak más-más a vágófelülete, tehát más-más szögben vágod a hajat. A Jaguar közelebb van a kezemhez és könnyebb, de a Tondeo síkosabban vág, jobb a vágási felülete.


Mennyi idő alatt lehet megtanulni a szakmát?

– A múltkor bejött egy tanuló, odaraktam hajat mosni: örvendezett, milyen jó, majd holnap megtanul szárítani, holnapután hajat vágni. Mondtam, no ettől a pillanattól kezdve egy évig hajat mos, aztán egy évig szárít és végül egy évig hajat vág.

Eltelt három hónap, mondja is, hogy még nem tud hajat mosni. Ami érthető: 40 különféle samponom van, abból kell kiválasztani, hogy melyik hajtípusra mi jó. Egyre több probléma jön be, amit meg kell tudni oldani – a szárítás maga is művészet, ahogy a körkefét forgatod a kezedben és megadod a hajnak az ívét.

Amikor nekem megmondták, három évig kell tanulnom, csak néztem – most már 10 éve vagyok a szakmában, és még mindig csak tanulok. Azonban a legfontosabb dolog, amit a mesteremtől megtanultam az, hogy szeressem a hajat. Először az ember félve kezdi vágni, amikor valami szép.

Tudod, imádom a workshopokat: adnak egy próbababát, megcsinálnak előtted egy hajvágást, és mondják: csináld meg. Ugyanazt a hajvágást kell visszaadnod a te szemszögödből – ezek a dolgok nagyon jók.

A szakma elég furcsa, mert nem lehet művészembernek mondani minket, de azért tipikus munkások sem vagyunk. Nekem az volt a legnagyobb élményem, amikor Olaszországban találkoztam 1 500 fodrásszal, óriási bulik voltak. Azonnal látszott, hogy ki a főnök és szalontulajdonos: mind kívül állt – a fodrászok hatalmasat szórakoztak.

Mert elmész egy buliba, és olyan furcsa, ahogy megtudják, hogy fodrász vagy, rögtön kezdik: 'nekem hogy áll a hajam?' Elmegy a kedved az egésztől. 1500 fodrász, az tökéletes volt.Hogyan születnek a különleges frizurák?

– Az igazán extravagánsakat sohasem csináljuk meg klienseken – általában a vevőkör ezt nem veszi meg. Van amikor összeülünk, és akkor alkotni akarunk – összeül öt-hat fodrász, kitaláljuk, és azt megcsináljuk valakinek.

A minap egy profi fodrászoknak szóló katalógus címlapján egy kopasz fejet láttam: azért volt ez frizura, mert – látván a fej formájának tökéletességét – a fodrász úgy döntött, hogy emiatt leborotválja a hajat. És volt bátorsága saját munkájaként bemutatni, mert talált egy tökéletes fejformát.

Csak bátorság kérdése, nyugodtan kopaszra nyírhatod a kliens fejét, ha úgy látod, hogy úgy áll a legjobban neki... Ez arról szól, hogy engedd el magad, próbálj kreatív lenni és próbáld megtalálni azt a haj-formát, ami az ember fejéhez legjobban illik. Sokan azt hiszik, hogy a frizura szemből kell jól álljon és az arc után kell nyírni, de nem: a fej formája a döntő.


Botrány?

– Egyszer egy workshopon a szalonomban járt J. R. Conway, a punk stílus kitalálója. Az egyik újságíró barátom a kezébe nyomott egy újságot, mirefel Băsescu frizurája láttán kijelentette, ez az ember hazug, be akarja csapni az egész világot, mert oldalra van fésülve a haja. Persze, nem tudta, hogy ő az államelnök, de másnap mindenesetre benne voltunk az Antena1 tévében.


Baleset?

– A katonaságban levágtam az egyik kliensem füléből egy darabot.


Szó szerint?

– Igen. Tudod, mikor kiskatona vagy, mindenki baszogat. Hülye instrukción voltam egész nap, és kijelentettem, hogy nem vágok hajat, mert fáradt vagyok. De kényszerítettek, már a tizediknél tartottam éjszaka egykor, mikor az egyik megmozdította a fejét és levágtam egy darabot a füléből. Utána aztán senki sem cseszegetett, hogy vágjak éjszaka...

Mesélj a jelenlegi trendekről...

– A hajvágás, a frizurák vannak feljövőben – a hajfestés kezd kimenni, a hajak már nem bírják. Külföldön most már lebeszélnek a festéstől, mert minek kenje az ember a fejére azt a sok hülye toxint. Minden arról szól, hogy hogyan védjük meg minél egészségesebben a hajat.

Romániában persze mindenki azt akarja, hogy minél színesebb legyen a haja, a tévében is ez megy. Fodrászok veszik a festéket, mert a vendégnek az kell, s minek magyarázkodni, megfestik, oszt' bezsebelik a pénzt. Arra nem gondolnak, hogy a vendég évek múlva is vissza kell járjon. Nem világosítják fel, hogy 'figyelj, 40 éves korodra nem lesz hajad, ha ilyen ritmusban fested!'

Az is a fodrászok dolga lenne, hogy a klienst megtanítsák, milyen sampont használjon, hogyan foglalkozzon a hajával. Na de menj be egy fodrászüzletbe, és kérdezd meg, milyen sampont ajánlanak neked?

'Öööö, nem is tudom, biztos korpás vagy, vegyél Head&Shoulderst', mondják. Egy normális szalonban nincs is korpa elleni sampon. Mert a korpásodás okozat, az ok például a fejbőr kiszáradása, azt kell kezelni. Szóval a fodrász-kultúrát teljesen kiöltek, most kezd újra kialakulni minden.

A fotók Vadnay brassói fodrászszalonjában készültek

[10.1.2006]
Folytatnád-e ezt a beszélgetést?

Igen 250
Egy másik beszélgetést talán 2
Nem 25Korábbi interjúk
 
Ákos és Szilamér
> akik hirtelen felindulásból elmentek megfürödni az Atlanti-óceánban
Róbert
> aki Matchboxokat gyűjt
Áron
> aki túravezetőként magyarországiakat szívatott kitalált állatokkal
Laura
> aki metál és indusztriális zenészekkel készít hobbiból interjúkat
Gordon
> aki mások helyett írt államvizsga dolgozatokat
Zoli
> aki Marosvásárhely legmenőbb márciuskáit árulja
Tünde
> aki kamionsofőr
Szabó Árpád
> aki nem fél a kínaiaktól
Jackie
> akinek a külföldi önkéntesek fizetnek, hogy Erdélyben dolgozhassanak
Horobeţ Emil
> aki művészetnek tartja a mateket
Andrea
> aki nem érzi az illatokat
Gyurka István
> aki autókat tuningol
Corina
> aki csak nyers ételt eszik
Melinda
> aki Japánban élte át a földrengést
Szokolay Sándor
> zeneszerző, aki Kodály tanítványa volt
Anna
> aki színekben látja az időt
Laura
> aki 139 szülinapot tud fejből
Victor
> aki a Predatort rajzolta
Iris
> aki kilépett a Facebookról
Marian
> aki a Himaláján és a Szaharában is leszaladta a maratont
Csaba
> aki elméleti fizikus Izlandon
Gonzó
> aki kiskorú gengsztereket szelídített egy dél-karolinai városkában
Stefano
> aki 60 országban járt
Paul
> brit világutazó, aki most Háromszéken él
Ila Gábor
> aki visszavett a tempóból
Ileana Mavrodin
> aki Kanadából költözött haza, hogy földházat építsen
David Mallegol
> aki utcagyerekeknek tart cirkusz-műhelyt
Dombi Botond és Szabolcs
> ifjú animátorok
Orsós János
> buddhista pedagógus, aki kitört a cigánytelep kilátástalanságából
Chris
> az aktivista
Kelemen Márton
> aki Kolozsvár központjában horgászik
Adrian Olar
> jegyellenőr
Volker Gerling
> aki gyalog vándorol és zsebmozikat mutogat
Lorik
> aki fixer volt Koszovóban
Olivér bácsi
> aki kapus
Cezar
> aki a druidizmus követője
Bordáska
> aki nem eszik cukrot, felvágottat vagy sült húst
Valer ezermester
> aki esernyőket javít, de a lakberendezés a hobbija
M.
> aki a karajról zsírszegény tehéntúróra tért át
Remus Turda
> máramarosi zsidó
dr. Pusztai Noémi
> aki állatokat homeopátiával gyógyít
Tania
> aki szarajevói születésű temesvári szerb
Ibolya néni
> cerkófmajom-tulajdonos
Hirschfeld Éva és Ida
> műlégykötők
Zsuzsa asszony
> aki jósnőnek született
Will Krause
> aki a Cartoon Networknak animál
Csizmadia András
> borszakértő, gasztrofilozófus
Bernhard Gittler
> a vadász-orgonista-ügyvéd-közgazdász báró
Nadir
> egy üzbég Kirgizisztánból
Milică bácsi
> akinek az egyik szeme sír
DL, egy iráni srác
> aki emigrálni akar
Bréda Ferenc
> aki Mumu forever
Balázs Imre József
> aki belülről fordítja ki a medvét
Marie
> a vegetariánus
Muszka Sándor
> költő
Pataki Csaba
> táltos-tanítvány
Júlia
> aki 77 évesen e-mailezik és chattel
Vadnay Attila
> sztárfodrász
Attila és Álmos
> az "édi kis romániaiak"
Yale
> aki kelet-európai zsidó hagyományokat kutat
Rezső
> az ínyenc
Nándika
> a médiás, blogger, ámokfutó
Gergő
> amatőr ralis
Brad Vee Johnson
> a Sounds of Boney M tagja
Attila és Álmos
> a téma: manele
Réka
> az animé-őrült
Szende
> aki bohócokat gyűjt
Izabella
> a magyar, román és szász kultúra határán
György
> egy menő váradi lokál pultosa
Ralph
> aki Goában bulizott
Zita
> akinek Angyala van
Névtelen
> aki Romparkint szedett
Bán és Jancsika
> utazók
Dana és Luci
> nudisták
Gonzo
> aki halláskárosultakat tanít
Mihai Chirilov
> szabadúszó
V.
> aki sátánista volt
Chase
> a misszionárius és divat-tervező
Kozma bácsi
> aki 63 éves, egyetemista és bentlakásban lakik
Stella
> a transzvesztita
Névtelen
> aki skinhead volt
Menyhárt
> aki nem bír felkelni
Papsi
> a szoknyavadász
Sorin Tara
> a "legnagyobb Románia-ellenes"
váradi névtelen
> aki pszichedelikumokat próbált
Leon
> a taktikai művész
Egyetemisták
> első kolozsvári élményeikről
Zsuzsa és lakása
> akiknek saját életük van
Áron
> aki lefotózott egy Chipendale-tagot, amint pisil
Lepi
> aki látástól-vakulásig sörözik
Attila és Zoltán
> a gourmandok
Szabó Anikó
> a reneszánsz táncról
Levente
> aki tornatanár és japánul tanul
Pityuka
> a punk
Áron
> aki Amerikában dolgozott és pénz nélkül jött haza
Führer
> a cigánykutató és éjjeli˜r
Dávor
> a horvát, aki Bécsben él s magyarul tanul
Farkas Árpád
> a bhakti-jóga hívő
Giusz
> aki megadja a módját az olvasásnak
Házsé
> a humor-krónikás
Nagy Zoltán
> akinek denevér a hobbija, de verebekb˜l doktorál
Imola
> aki rajong a vulkán-kitörésekért
Zuh Deodáth
> aki a magyarság, a filozófia és a menedzserfoci összefüggéseir˜l értekezik
Guccika és Attila
> az internátusi vitézek
Ági
> az elektronikus zenér˜l
Gyömbér
> aki szerelmes Párizsba
Elemér és Buza
> a divatos emberek
Misi
> aki rosszul választott
Könczey Elemér
> karikaturista
Cilu
> az ex-mikrobiofóbiás
Zágoni Balázs
> a filmkészítés buktatóiról
Timi, Iza és Annamari
> a "srác-fˆz˜k"
Szakáts István és Rarita
> világutazók
László Orth Hunor
> aki zenélni "krémesen" szeret
Karácsonyi Zsolt
> akit Lao-ce segített át a katonaságon
Szabó Attila
> az improvizőr


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS