• Megosztás:


Elemér és Buza, a divatos emberek

   Kertész Melinda rovata
   a rovatot 2002-2007 között Sipos Zoltán vezette

"Csíkban vannak divatdiktátorok: ott a Hargita, azt úgy képzeld el, mint az Olümposzt, ülnek az istenek fenn a snowboardokkal."


Mi az, hogy divat? Próbáld meghatározni…

Elemér: A divat egy elkurvult istennõ … mondjuk a pénz vagy a kereskedelem istenének a lánya, aki elõször elcsábít, utána pedig a pofádba röhög és kisemmiz. Könnyebb a 60-as évek divatjáról beszélni, mint a kétezer-valahányas évek divatjáról … most már inkább réteghez kötött divatok vannak. Ma már nincsenek paradigmák – a divat olyan, mint egy kollázs, mindenki magára aggat mindenfélét. Nekem személy szerint leginkább a junk ruhák tetszenek – turkálok a régi dolgok között, a lomtárban: ez például az apám hatvanas évekbeli farmerje, a tréning a nyolcvanas évek eleje.


Mi ragad meg egy régi cuccban?

E.: Színkavalkád, ilyesmi. Stílus.


Létezik-e egy állandó inspirációs forrás – videoklipek, lapok, egyebek?

E.: Persze, vannak ikonok, amiket az ember megpróbál lemûvelni, de ez nem mûködik, az emberbõl egy olyan reakciót vált ki, hogy ez tömegkultúra, ez ellen fel kell lépni. S amikor az ilyen antimozgalmak is szocializálódnak, akkor elaprópénzesedik az egész.


Miért okoz csalódást a divat?

E.: A divat kivált egy reakciót, legalábbis ami úgy bejön, az kell az embernek. Csábít – és addig jó a divat, amíg egy kicsit titkos, hozzáférhetetlen. Amikor elérkezik a népekhez, aprópénzre válik, nevetséges lesz, és akkor pofán vág – majommá válsz, mindenki röhög rajtad. És a furcsa az, hogy ezt tudva is mindig így cselekszel. Fogyasztó vagy: megveszed, használod, eldobod, megeszed és kész.

Csíkban vannak "divatdiktátorok": ott a Hargita, azt úgy képzeld el, mint az Olümposzt, ülnek az istenek fenn a snowboardokkal. Az olyan helyek pedig, mint a Bahia, szentélyekként mûködnek: oda járnak a pórok az "isteneket" imádni. Van egy õs-snowboardos, aki nyitott egy sportruházat-üzletet, és aszerint vagy jó, vagy rossz cimbora, hogy milyen tömjén– és mirha áldozatokat hozol ebben az üzletben.


Mi a te személyes divatod?

E.: Ha már divatról beszélünk, akkor az már nem divat, már populáris, elérhetõ, nincsen lekódolva, mindenki csinálhatja. Ezért megint választani kell, ha az ember lépést akar tartani. De ez talán nem is olyan fontos, én nem élem bele magam annyira ezekbe a dolgokba, hogy folyton valami mozgatórugója legyen az öltözködésemnek. Hagyod, hogy elõjöjjenek a régi dolgok vagy éppen az újak, talán más stílusok, beugrik egy-egy szikra vagy valami ilyesmi. Csórén nem mehetsz az utcára, és ha felöltözöl, akkor már valamilyen divatban benne vagy.


Ha egy nap olyan cuccba kell öltözz, ami nem fekszik neked, rosszul érzed magad?

E.: Nem, dehogy, szerintem minden divatban kell legyen egy adag önirónia. A divat fölött nem lehet napirendre térni, nem lehet következetesen öltözködni, ezért meg kell próbálni ironizálni, ferdíteni magadon egy kicsit. Egy kevésbé tetszetõs ruhadarabból is ki tudok emelkedni, nem érzem azt, hogy ez most ciki. Az ember nézhet ki divatosan is nagyon hülyén, meg nézhet ki ízlésesen akárhogy.


Vannak valamikor kedvenc cuccaid, amiket ma már nem viselsz?

E.: Nem, nincsenek. Én felvállalom azt, ahogy régebben kinéztem.


Havonta pénzednek hány százalékát költöd divatra?

E.:Nem lehet azt mondani, hogy erre külön büdzsém van, és meghányom-vetem, hogy mennyi megy el alkoholra, cigire meg ruhákra. Ez attól függ, nem öltözöm konfekciókba, melyek tulajdonképpen infekciók – általában ruhabontókból veszem a ruháim, úgyhogy meg sem tudom becsülni, hogy az mennyi lehet havonta. Attól függ, hogy mit talál az ember. Belebotlok az ilyesmibe, ez nincs így elõre kiszámítva.


Tükrözõdhet-e valaki személyisége öltözködésén?

E.: Lehet, valószínûleg van egy ilyen lehetõség is. Talán hangulat tükrözõdik, lehet, hogy személyiség, de nem kell agyonpszichologizálni az ilyen öltözködési rítusokat. Van olyan, akinek nincsen lehetõsége öltözködni, nem rajta áll.


Buza: Szerintem a divat igenis meghatározza az egyéniséget, egy hovatartozást biztosít –

E.: Mégsem lehet azt mondani, hogy divat és egyéniség együtt jár, mert például – vegyünk egy élõ példát – benned, Buza, van valami punkos beütés, ami egy társadalmi ellenállásnak a jelképe, és mégis következetlen ahhoz képest, ami te vagy. Te nem vagy egy lázadó személyiség, nem vagy abban a korban – röhejes, de így barmol át valakit a divat. Semmi közöd a leftista mozgalmakhoz, és mégis ott van egy jel, ami mutat arra, hogy ... hát istenem. Azt mondja az ember: ott megy egy punk, de nem megy punk sehol. Jobbanmondva egy punk sem megy már – ez már utóíz, utórezgés. Az emberben benne marad, és elõbukkan, amikor a régi között válogat.


Te Buza, hogyan teremtenél kapcsolatot magad és a punk-mozgalom között?

B.: Amikor a haverek megnyírtak, nem tudtam, hogy ilyen frizurám lesz, és utólag jöttem rá, hogy David Beckham ennek a reklámembere. David Becham egy brit fickó, és akkor lehet, hogy létezett egy londoni külvárosi bányászmozgalom, ami már közel állhatott a punk-mozgalmakhoz.

E.: Ez így érvényes, de akkor sem lehet azt mondani, hogy Beckham egy posztbalos mikroközösség tagja. Ezek mind múltból kapott elemecskék, amiket az ember társít egymással, dehát semmi közük egymáshoz.


Nem elemezzük a kolozsvári fiatalok öltözködését?

E.: Ezt le kell bontani nõi- és férfiöltözködésre – meg nemzetiségre is rétegzõdik. Elég sok román fiatal próbál jampec módon öltözködni. Ez komplexus – a legtöbb nyomortanyában mindenki úgy próbál kinézni, mint a gazdagok, csak ez nem megy nekik. A nõk ápolják magukat, a sikkes dolgokra sokkal többet adnak, mint a magyarok -- vizuális módon ápoltabbak. A magyarok inkább hippisen öltözködnek -- persze ez a hippi-dolog is egy mementó, a Székelyföldiek inkább elengedik magukat ilyen szinten.

A Dés, Torda, meg egyéb ilyen defavorizált román környezetbõl származó magyarok kínosan próbálják magukat kidikicselni. A kolozsvári magyarokon inkább a román stíl érzõdik, vagy legalábbis az, amit én románnak nevezek: festett szõke haj, zselé, macsós típusok, a lányok pedig nagyvilági, mondénnak tûnõ viseletben, vizuális effektekkel, make up-al felturbózva. Ja, meg van az a trottyos réteg, akik a legújabb divatot követik -- a gördeszkások, drum’ n base-esek, technósok.


Magyarországi és erdélyi magyar divat?

E.: Erdélyben a tendencia mindenképp az, hogy megkülönböztesd magad a többségtõl, a románoktól. A román többség utolsó kategóriájú cuccokat visel, de megjátssza azt, hogy trendi, van pénze. A magyar fiatalság ettõl próbálja elhatárolni magát – persze kivételek mindig vannak. Nincsen meg a csillogás, a figyelemfelkeltés, színkontrasztok. A magyar testvérek körében körülbelül ugyanaz megy, mint a román többség körében itt, csak egy szinttel igényesebben, kellemesebben, elfogadhatóbban.

B.: Nyugaton általában az emberek több kategóriával jobban néznek ki, persze ott sem mindenki ad magára.

E.: Ez még nem divat, csak ápoltság kérdése. Divat szerintem mindenhol ugyanaz, legalábbis a kontinentális divat, csak minõségi meg idõbeli csúszásokkal. Nyugaton ugyanazok a videoklipek mennek, mint nálunk, csak éppen más kiszerelésben, jobb nívóval. A divat egy hullám, utolér, lehet jó vagy gagyi, bármilyen.

B.: Globalizáció...

E.: Igen is, meg nem is: ott van például az Atomic tévéadó: van egy amerikai recept rá, de valamiért az emberek nem érzik a magukénak, ezért mindig belekevernek valami folklórelemet. A popzenének úgy van aktualitása, ha egy kis populáris zenével keverik – ez kell a népnek.

[15.01.2003]
Folytatnád-e ezt a beszélgetést?

Igen 83
Egy másik beszélgetést talán 3
Nem 30Korábbi interjúk
 
Ákos és Szilamér
> akik hirtelen felindulásból elmentek megfürödni az Atlanti-óceánban
Róbert
> aki Matchboxokat gyűjt
Áron
> aki túravezetőként magyarországiakat szívatott kitalált állatokkal
Laura
> aki metál és indusztriális zenészekkel készít hobbiból interjúkat
Gordon
> aki mások helyett írt államvizsga dolgozatokat
Zoli
> aki Marosvásárhely legmenőbb márciuskáit árulja
Tünde
> aki kamionsofőr
Szabó Árpád
> aki nem fél a kínaiaktól
Jackie
> akinek a külföldi önkéntesek fizetnek, hogy Erdélyben dolgozhassanak
Horobeţ Emil
> aki művészetnek tartja a mateket
Andrea
> aki nem érzi az illatokat
Gyurka István
> aki autókat tuningol
Corina
> aki csak nyers ételt eszik
Melinda
> aki Japánban élte át a földrengést
Szokolay Sándor
> zeneszerző, aki Kodály tanítványa volt
Anna
> aki színekben látja az időt
Laura
> aki 139 szülinapot tud fejből
Victor
> aki a Predatort rajzolta
Iris
> aki kilépett a Facebookról
Marian
> aki a Himaláján és a Szaharában is leszaladta a maratont
Csaba
> aki elméleti fizikus Izlandon
Gonzó
> aki kiskorú gengsztereket szelídített egy dél-karolinai városkában
Stefano
> aki 60 országban járt
Paul
> brit világutazó, aki most Háromszéken él
Ila Gábor
> aki visszavett a tempóból
Ileana Mavrodin
> aki Kanadából költözött haza, hogy földházat építsen
David Mallegol
> aki utcagyerekeknek tart cirkusz-műhelyt
Dombi Botond és Szabolcs
> ifjú animátorok
Orsós János
> buddhista pedagógus, aki kitört a cigánytelep kilátástalanságából
Chris
> az aktivista
Kelemen Márton
> aki Kolozsvár központjában horgászik
Adrian Olar
> jegyellenőr
Volker Gerling
> aki gyalog vándorol és zsebmozikat mutogat
Lorik
> aki fixer volt Koszovóban
Olivér bácsi
> aki kapus
Cezar
> aki a druidizmus követője
Bordáska
> aki nem eszik cukrot, felvágottat vagy sült húst
Valer ezermester
> aki esernyőket javít, de a lakberendezés a hobbija
M.
> aki a karajról zsírszegény tehéntúróra tért át
Remus Turda
> máramarosi zsidó
dr. Pusztai Noémi
> aki állatokat homeopátiával gyógyít
Tania
> aki szarajevói születésű temesvári szerb
Ibolya néni
> cerkófmajom-tulajdonos
Hirschfeld Éva és Ida
> műlégykötők
Zsuzsa asszony
> aki jósnőnek született
Will Krause
> aki a Cartoon Networknak animál
Csizmadia András
> borszakértő, gasztrofilozófus
Bernhard Gittler
> a vadász-orgonista-ügyvéd-közgazdász báró
Nadir
> egy üzbég Kirgizisztánból
Milică bácsi
> akinek az egyik szeme sír
DL, egy iráni srác
> aki emigrálni akar
Bréda Ferenc
> aki Mumu forever
Balázs Imre József
> aki belülről fordítja ki a medvét
Marie
> a vegetariánus
Muszka Sándor
> költő
Pataki Csaba
> táltos-tanítvány
Júlia
> aki 77 évesen e-mailezik és chattel
Vadnay Attila
> sztárfodrász
Attila és Álmos
> az "édi kis romániaiak"
Yale
> aki kelet-európai zsidó hagyományokat kutat
Rezső
> az ínyenc
Nándika
> a médiás, blogger, ámokfutó
Gergő
> amatőr ralis
Brad Vee Johnson
> a Sounds of Boney M tagja
Attila és Álmos
> a téma: manele
Réka
> az animé-őrült
Szende
> aki bohócokat gyűjt
Izabella
> a magyar, román és szász kultúra határán
György
> egy menő váradi lokál pultosa
Ralph
> aki Goában bulizott
Zita
> akinek Angyala van
Névtelen
> aki Romparkint szedett
Bán és Jancsika
> utazók
Dana és Luci
> nudisták
Gonzo
> aki halláskárosultakat tanít
Mihai Chirilov
> szabadúszó
V.
> aki sátánista volt
Chase
> a misszionárius és divat-tervező
Kozma bácsi
> aki 63 éves, egyetemista és bentlakásban lakik
Stella
> a transzvesztita
Névtelen
> aki skinhead volt
Menyhárt
> aki nem bír felkelni
Papsi
> a szoknyavadász
Sorin Tara
> a "legnagyobb Románia-ellenes"
váradi névtelen
> aki pszichedelikumokat próbált
Leon
> a taktikai művész
Egyetemisták
> első kolozsvári élményeikről
Zsuzsa és lakása
> akiknek saját életük van
Áron
> aki lefotózott egy Chipendale-tagot, amint pisil
Lepi
> aki látástól-vakulásig sörözik
Attila és Zoltán
> a gourmandok
Szabó Anikó
> a reneszánsz táncról
Levente
> aki tornatanár és japánul tanul
Pityuka
> a punk
Áron
> aki Amerikában dolgozott és pénz nélkül jött haza
Führer
> a cigánykutató és éjjeli˜r
Dávor
> a horvát, aki Bécsben él s magyarul tanul
Farkas Árpád
> a bhakti-jóga hívő
Giusz
> aki megadja a módját az olvasásnak
Házsé
> a humor-krónikás
Nagy Zoltán
> akinek denevér a hobbija, de verebekb˜l doktorál
Imola
> aki rajong a vulkán-kitörésekért
Zuh Deodáth
> aki a magyarság, a filozófia és a menedzserfoci összefüggéseir˜l értekezik
Guccika és Attila
> az internátusi vitézek
Ági
> az elektronikus zenér˜l
Gyömbér
> aki szerelmes Párizsba
Elemér és Buza
> a divatos emberek
Misi
> aki rosszul választott
Könczey Elemér
> karikaturista
Cilu
> az ex-mikrobiofóbiás
Zágoni Balázs
> a filmkészítés buktatóiról
Timi, Iza és Annamari
> a "srác-fˆz˜k"
Szakáts István és Rarita
> világutazók
László Orth Hunor
> aki zenélni "krémesen" szeret
Karácsonyi Zsolt
> akit Lao-ce segített át a katonaságon
Szabó Attila
> az improvizőr


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS