• Megosztás:


Corina, aki csak nyers ételt eszik

   Kertész Melinda rovata
   a rovatot 2002-2007 között Sipos Zoltán vezette

"Nem az érdekel, hogy 100 évig éljek, hanem az, hogy 60 évesen tudjak még járni, tudjak még örülni az életnek, mikor nyugdíjas leszek."

Corinával egy közös ismerősünk révén találkoztunk, és azzal sikerült felhívnia magára a figyelmet, hogy házilag készített fogkrémmel mossa a fogát, és nem eszik meg olyasmit, amit tűzön sütöttek vagy főztek. A brassói születésű lány különben a Babeș-Bolyai egyetemen a német-norvég szakot végzi.


Hogyan tudatosult benned, hogy fontos az életedben a táplálkozás?

A múlt évben hat hónapot voltam Németországban, és mind az életstílusom, mind a táplálkozási szokásaim megváltoztak. Éreztem, hogy mikor hazajövök Romániába, mindent meg kell változtassak. Németországban elhatároztam, hogy nem eszek több húst, mert nem is éreztem jól magam tőle, és szükségem sem volt rá.

Akkor hazajöttem, és a nővérem, aki nagyon fontos szereplő ebben a történetben, mesélt egy csomó dolgot a táplálkozásról, mert őt nagyon érdekli minden információ, ami az étellel kapcsolatos. És akkoriban kezdett el egy diétát, míg én Németországban voltam.

Melyik diétát?

Úgy nevezik, hogy nyers étel (raw food) diéta. Ez azt jelenti, hogy csak olyan zöldséget, gyümölcsöt, magokat és olajokat eszel, melyeket nem főztek vagy sütöttek meg, azaz nem érte őket tűz. Tulajdonképpen nyersek.

Én pedig nagyon szerettem volna itthon több gyümölcsöt és zöldséget enni, mert Németországban nem volt ízük, és mindenféle növényirtókat meg hormonokat tartalmaztak.

Végülis nem volt olyan nehéz átállni a nyers ételes diétára, mert nagyon sokat olvasgattam erről a dologról. Persze mindenki azt mondta, hogy milyen nehéz elhagyni a főzött, elkészített ételt, főleg a húst, azért, hogy csak nyerset egyél. A diéta első két hetében tényleg nagyon rosszul érzed magad, nem találod sem a lelki, sem a fizikai egyensúlyod, mert a szervezet elkezd detoxifikálódni. De nekem nagyon könnyű volt, mert tényleg akartam változtatni az étrendemen.

Akkor egy hónapig csak nyers ételeket ettem, amitől nagyon jól éreztem magam és egy kicsit le is fogytam, de aztán közbejött mindenféle dolog, el kellett hagyjam az országot, és mást kellett egyek megint. Mikor úton voltam, ettem sajtot, tejet, ilyesmiket.

Itt a mentalitásról van szó. Például voltam Ukrajnában, ott még a vegetarianizmusról sem hallottak. A rokonaim is mikor meghallották, hogy miket eszem, azt hitték, hogy éhen fogunk halni a nővéremmel, és folyamatosan küldték fel nekünk a húst. Nem értették, hogy mi nem esszük meg.

Tehát sem sajtot, sem tejet nem ehetsz?

Csak akkor ehetek túrót, ha a tej, amiből készült, nincs felforralva.

Ha tényleg lelkes vagy, és tetszik a nyers étrend ötlete, attól még nem biztos, hogy jót fog neked tenni. Nagyon sokat kell dokumentálódnod, mert ha nem, hiányozni fog néhány tápanyag, és nem fogod tudni, mivel pótold. Főleg, hogy például itt nem lehet mindenfajta gyümölcsöt megkapni.

Hogy találtál itt meg minden gyümölcsöt, amit kerestél?

A világ minden földrajzi régiójának megvannak a maga sajátos gyümölcsei, zöldségei, amihez az ott élő emberek alkalmazkodtak. Például Japánban vannak bizonyos régiók, ahol csak algákat meg rizset esznek az emberek, és ott nagyon sokan élnek 100 évnél többet.

Romániában vagy Európának ennek a régiójában is megvannak azok a gyümölcsök, amelyeket meg kellene becsülnünk. Például létezik egy úgynevezett szuper-ételek kategória, ide azok a gyümölcsök tartoznak, amelyek majdnem minden fajta vitamint tartalmaznak: Romániában ez a homoktövis. Nálunk nagyon kevesen becsülik meg ezt a növényt. Egy kicsit keserű, de én próbálok belőle minél többet enni.

Ezeknek a nyers ételeknek nagyon jó ízük van, engem is meglep, milyen jó nyers édességeket lehet enni.Mondj egy példát.

Nyers fagyit eszek, amit nagyon egyszerű elkészíteni.

Tejből?

Nem. Csak gyümölcsökből. Veszek egy banánt, beteszem a mélyhűtőbe, megvárom, míg megfagy, beteszem a turmixba és azután teszek bele még kakaót vagy más gyümölcsöket. Ez a massza olyan krémes lesz, hogy szinte csak ezt szeretnéd enni. Jobb a bolti fagyinál.

Zárójelben megjegyezném: ahhoz, hogy nyersétel-diétán legyél, mindenképp szükséged lesz egy mixerre, mert nélküle nem tudsz semmit csinálni.

Kedvencem még a zöld üdítő, amit green-smoothnak hívnak. Spenótot, petrezselyemet és egy csomó gyümölcsöt rakok bele, majd összemixelem őket. Nagyon jó íze van, ezt általában reggel iszom meg, éhgyomorra, és aztán 3-4 óráig nem eszek semmit. Nagyon fontos, hogy minél zöldebbet egyél, mert vannak bizonyos tápanyagok bennük, amelyek nagyon sokat segíthetnek neked.

Csak a Romániában termesztett növényeket eszed?

Nem feltétlenül. Megtörténik, hogy avokádót is veszek, az az egyik kedvencem.

De azért főleg helyi zöldségeket vásárolsz?

Igen. Most, hogy megjelent a barack, cseresznye meg hasonló dolgok, egész nap csak ezeket enném, és mindig magamnál hordok egy kis ételhordót, amiben saláta van. Azonban abban a periódusban, amikor nagyon sokat kellett tanuljak, néha becsúszott más kaja is az étrendembe. Például megettem egy perecet, tudván, hogy ez csak megtölti a gyomromat, de nincs benne semmi, ami a testemet táplálná.

A nyári szezon a legtökéletesebb ennek az étrendnek. Nemsokára megjelenik a sárgadinnye is, már alig várom.

Úgy tudom, hogy a fogkrémedet is magad csinálod.

Tulajdonképpen nem én csinálom, hanem a nővérem, ő szappant és krémet is készít házilag. Nyáron mindenféle növényt szedett, odatette őket szárítani, majd citrommal és vízzel keverve betette őket egy borkánba, és hagyta, hogy az egész megerjedjen.

Ezután mixerrel egyfajta (fog)pasztát készített a masszából, ami zöld, de nem marad a fogad között, és savanyú-mentolos íze van a mentától, a zsályától és a citromtól. A szappant vagy a körömvirág-kenőcsöt is hasonlóképpen készíti: a virágot összekeveri méhviasszal és valami illatosítóval.

Tehát ennek a diétának nem csak az étrendedre hanem, az életed egészére nagy hatással volt?

A nővérem már a nyersétel-diéta előtt elkezdte ezeket csinálni. Sokat tanulmányozza a táplálkozást, egyre mélyebbre ásott, és új dolgokat tanult. A nyersétel-diéta volt az utolsó dolog, amit alkalmazott, és ez nagy hatással volt rám is.

De hiába eszel csak gyümölcsöket, ha azokat úgyis vegyszerekkel kezelik.

Mi igyekszünk helyi terméket venni, semmiképp sem szeretjük az új-zélandi almát például. Az is fontos, hogy igazi eladó-termelőktől vásároljunk. Valahogy ki lehet szúrni azokat a termékeket, amelyek egy kistermelő kertjéből származnak. Próbáltunk kapcsolatba lépni velük, hogy akkor is hozzanak nekünk termékeket, mikor mi kérjük.

Ha elmegyek a szupermarketekbe, egyszerűen nincs mit vegyek ott. Szerencsénk van, hogy vannak rokonaik falun, és onnan egészen őszig mindig kapunk almát. Nem kell vegyünk, és tudjuk, hogy nem voltak megpermetezve. Nem tudom, ha észrevetted, de mostanában nagyon sokan rákosak egy adott életkor után. Ez a permet miatt lehet.

Télen nehéz volt, sok savanyúságot ettünk, melyeket szintén a nővérem készített el. A klasszikus savanyúságot úgy készítik, hogy forró vizet öntenek a zöldségekre, de így minden tápértékük elvész. A tesóm hideg vizet öntött rájuk, és kitette őket a napra, hogy ott erjedjenek, így nagyjából megmaradt bennük a tápérték. Az a fontos, hogy a víz, amit ráöntesz, ne legyen 49 foknál melegebb.

Másik nagyon fontos dolog, hogy a téli időszakban egyél csírákat. Van egy külön csíráztató gép erre a célra. Ez tulajdonképpen egy inkubátor, amibe magokat teszel, majd pár nap múlva a víz és a hő hatására elkezdenek csírázni, és sokkal több energia és tápanyag van bennük, mint a kikelt növényben. Nekem a kedvencem a napraforgómag csírája. Ha falun élnénk, nem kerülne nekünk olyan sokba ez az étrend, de városon nincs mit csinálni. Viszont ha belegondolsz, így sem kerül annyira sokba, mert nem veszünk húst és sajtot sem.

Már kiskorodtól nagyon fontos, hogy miket eszel, milyen ételeket szokik meg a szervezeted, mert ha csak húst és felvágottakat fogyasztasz, nehéz lesz elhagyni felnőtt korodban ezt az étkezési szokást.A szüleid hogy fogadták az átállást?

Nehezen hitték el, hogy szinte semmit sem eszem meg azon ételek közül, amiket addig ettem. Anyukám, miután szóltam neki, hogy átálltam, akkor is küldte még a főtt kaját, amit általában elosztogattam, de a végén megértették.

Különben nagyon kell higyjél ebben a dologban, mert ha nem vagy teljesen meggyőződve a helyességéről, akkor egyáltalán nem könnyű. Én azt mondom, egy év után tudod megmondani, hogy tudod-e ezt az életmódot folytatni, vagy nem.

Te mikor kezdted el?

Múlt évben, augusztus végén.

Nem hiányzik semmilyen étel? Egy csoki például?

Van nyers csoki is. Még nem ettem, csak az interneten láttam. Különben mikor korábban vettem csokit, az is a bioboltból volt. Azt el kell ismerni, hogy egy egyetemista nem tudja ezeket megengedni magának, hacsak nincs egy erős anyagi háttere.

Hogyan tudsz változatosan enni? Hiszen nem létezik olyan sokfajta gyümölcs.

A gyümölcsök és zöldségek mellett magvakat is fogyasztok a diótól elkezdve rozsmagig.

Ezek sincsenek megsütve?

Nincsenek. De van egy csomó recept, aminek segítségével télen is lehet tartani ezt a diétát. Az ízek is nagyon fontosak nekem, mert ha csak csalánt és spenótot kellene egyek, az nem lenne jó. Én nagyon szeretem az édességet, ezért is vonakodtam egy kicsit az elején az egész gondolattól, hogy nyerset kell egyek, ráadásul a nővérem folyton pitypangot evett.

A felületességnek nincs helye ebben az étrendben, mert ha felületes vagy, csak te veszítesz. Nagyon sokat kell dokumentálódj, ha csak innen-onnan hallasz valamit, az könnyen összezavarhat.

Nem gondolod, hogy egy idő után a diéta dogmává válik?

Nem hiszem, mert nyitott személyiség vagyok. Sok dokumentumfilmet néztem meg erről a tévében, és sok amerikai doktor tanácsát is elolvastam. Ennek az étrendnek csak előnyei vannak, nem hiszem, hogy bármilyen hátrányom származna ebből.

Van bennem egy adag extremitás. Már mondtam, ha nem hiszel ebben a dologban, akkor nem csinálod.

Úgy veszem észre, megtaláltad életfilozófiádat az ételen keresztül. Te hiszel benne, hogy ezáltal többet fogsz élni?

Nem, csak egészségesebben.

Tehát az életminőséged lesz jobb?

Pontosan. Nem szeretem a gondolatot, hogy egy kórházban haljak meg szenvedvések közepette, azért, mert valamelyik szervem felmondta a szolgálatot. Persze tudom, hogy nem tudom 100 százalékban tartani ezt az étrendet, de szerintem nyolcvan százalékban sikerül, főleg nyáron, mikor mindenből bőségesen van.

Nem az érdekel, hogy 100 évig éljek, hanem az, hogy 60 évesen tudjak még járni, még tudjak örülni az életnek, mikor nyugdíjas leszek. Nem szeretnék nyugdíj után tíz évet lehúzni mindenféle fájdalmakkal. Ráadásul nagyon menő dolognak tartom a nyers étrendet.

Másokat is próbálsz meggyőzni, hogy átálljanak?

Én nem akarok senkinek a modellje lenni. Ha megkérdeznek, beszélek erről a dologról, de soha nem próbálok meggyőzni valakit, mert engem sem valaki győzött meg, hanem éreztem, hogy változtatni kell a táplálkozási szokásaimon.

Sokan mondják, hogy nagyon elkeseredett vagyok, és egy szektához kezd hasonlítani ez az egész. Én könnyedén akarom venni a dolgokat, nem fogok odamenni emberekhez és azt mondani nekik, hogy “Istenem, miket eszel”!

Ennek ellenére magamban elítélem az embereket, arra gondolok, hogy miért töltik meg a gyomrukat olyan dolgokkal, melyek nem táplálóak. Kár, mert ők szenvednek tulajdonképpen.

Nem gondolod, hogy Romániában nehéz is lenne ezt a felfogást terjeszteni? Az emberek szegények, akik pedig kicsit gazdagabbak lesznek, szeretnék azt egy kicsit kiélvezni.

Szükséged van arra, hogy egy kicsit megkülönböztesd a dolgokat, nagyon sokat számít a te felfogásod. Aki meg van győződve arról, hogy a hús az élet értelme, és nem lehet nélküle élni, azt úgysem lehet meggyőzni. Én is találkoztam ilyen embrekkel, és megmondták, hogy őrült vagyok.

Sok barátom van, aki kólát iszik, chipset eszik és sokat cigizik, ők szerintem tíz év múlva panaszkodni fognak, hogy itt fáj, meg ott fáj nekik. Hidd el, hogy a táplálkozás a legfontosabb a fizikai és a lelki állapotod megőrzésében.

kérdezett: Dunai László

[29.6.2011]
Folytatnád-e ezt a beszélgetést?

Igen 49
Egy masik beszelgetést talán 4
Nem 97Korábbi interjúk
 
Ákos és Szilamér
> akik hirtelen felindulásból elmentek megfürödni az Atlanti-óceánban
Róbert
> aki Matchboxokat gyűjt
Áron
> aki túravezetőként magyarországiakat szívatott kitalált állatokkal
Laura
> aki metál és indusztriális zenészekkel készít hobbiból interjúkat
Gordon
> aki mások helyett írt államvizsga dolgozatokat
Zoli
> aki Marosvásárhely legmenőbb márciuskáit árulja
Tünde
> aki kamionsofőr
Szabó Árpád
> aki nem fél a kínaiaktól
Jackie
> akinek a külföldi önkéntesek fizetnek, hogy Erdélyben dolgozhassanak
Horobeţ Emil
> aki művészetnek tartja a mateket
Andrea
> aki nem érzi az illatokat
Gyurka István
> aki autókat tuningol
Corina
> aki csak nyers ételt eszik
Melinda
> aki Japánban élte át a földrengést
Szokolay Sándor
> zeneszerző, aki Kodály tanítványa volt
Anna
> aki színekben látja az időt
Laura
> aki 139 szülinapot tud fejből
Victor
> aki a Predatort rajzolta
Iris
> aki kilépett a Facebookról
Marian
> aki a Himaláján és a Szaharában is leszaladta a maratont
Csaba
> aki elméleti fizikus Izlandon
Gonzó
> aki kiskorú gengsztereket szelídített egy dél-karolinai városkában
Stefano
> aki 60 országban járt
Paul
> brit világutazó, aki most Háromszéken él
Ila Gábor
> aki visszavett a tempóból
Ileana Mavrodin
> aki Kanadából költözött haza, hogy földházat építsen
David Mallegol
> aki utcagyerekeknek tart cirkusz-műhelyt
Dombi Botond és Szabolcs
> ifjú animátorok
Orsós János
> buddhista pedagógus, aki kitört a cigánytelep kilátástalanságából
Chris
> az aktivista
Kelemen Márton
> aki Kolozsvár központjában horgászik
Adrian Olar
> jegyellenőr
Volker Gerling
> aki gyalog vándorol és zsebmozikat mutogat
Lorik
> aki fixer volt Koszovóban
Olivér bácsi
> aki kapus
Cezar
> aki a druidizmus követője
Bordáska
> aki nem eszik cukrot, felvágottat vagy sült húst
Valer ezermester
> aki esernyőket javít, de a lakberendezés a hobbija
M.
> aki a karajról zsírszegény tehéntúróra tért át
Remus Turda
> máramarosi zsidó
dr. Pusztai Noémi
> aki állatokat homeopátiával gyógyít
Tania
> aki szarajevói születésű temesvári szerb
Ibolya néni
> cerkófmajom-tulajdonos
Hirschfeld Éva és Ida
> műlégykötők
Zsuzsa asszony
> aki jósnőnek született
Will Krause
> aki a Cartoon Networknak animál
Csizmadia András
> borszakértő, gasztrofilozófus
Bernhard Gittler
> a vadász-orgonista-ügyvéd-közgazdász báró
Nadir
> egy üzbég Kirgizisztánból
Milică bácsi
> akinek az egyik szeme sír
DL, egy iráni srác
> aki emigrálni akar
Bréda Ferenc
> aki Mumu forever
Balázs Imre József
> aki belülről fordítja ki a medvét
Marie
> a vegetariánus
Muszka Sándor
> költő
Pataki Csaba
> táltos-tanítvány
Júlia
> aki 77 évesen e-mailezik és chattel
Vadnay Attila
> sztárfodrász
Attila és Álmos
> az "édi kis romániaiak"
Yale
> aki kelet-európai zsidó hagyományokat kutat
Rezső
> az ínyenc
Nándika
> a médiás, blogger, ámokfutó
Gergő
> amatőr ralis
Brad Vee Johnson
> a Sounds of Boney M tagja
Attila és Álmos
> a téma: manele
Réka
> az animé-őrült
Szende
> aki bohócokat gyűjt
Izabella
> a magyar, román és szász kultúra határán
György
> egy menő váradi lokál pultosa
Ralph
> aki Goában bulizott
Zita
> akinek Angyala van
Névtelen
> aki Romparkint szedett
Bán és Jancsika
> utazók
Dana és Luci
> nudisták
Gonzo
> aki halláskárosultakat tanít
Mihai Chirilov
> szabadúszó
V.
> aki sátánista volt
Chase
> a misszionárius és divat-tervező
Kozma bácsi
> aki 63 éves, egyetemista és bentlakásban lakik
Stella
> a transzvesztita
Névtelen
> aki skinhead volt
Menyhárt
> aki nem bír felkelni
Papsi
> a szoknyavadász
Sorin Tara
> a "legnagyobb Románia-ellenes"
váradi névtelen
> aki pszichedelikumokat próbált
Leon
> a taktikai művész
Egyetemisták
> első kolozsvári élményeikről
Zsuzsa és lakása
> akiknek saját életük van
Áron
> aki lefotózott egy Chipendale-tagot, amint pisil
Lepi
> aki látástól-vakulásig sörözik
Attila és Zoltán
> a gourmandok
Szabó Anikó
> a reneszánsz táncról
Levente
> aki tornatanár és japánul tanul
Pityuka
> a punk
Áron
> aki Amerikában dolgozott és pénz nélkül jött haza
Führer
> a cigánykutató és éjjeli˜r
Dávor
> a horvát, aki Bécsben él s magyarul tanul
Farkas Árpád
> a bhakti-jóga hívő
Giusz
> aki megadja a módját az olvasásnak
Házsé
> a humor-krónikás
Nagy Zoltán
> akinek denevér a hobbija, de verebekb˜l doktorál
Imola
> aki rajong a vulkán-kitörésekért
Zuh Deodáth
> aki a magyarság, a filozófia és a menedzserfoci összefüggéseir˜l értekezik
Guccika és Attila
> az internátusi vitézek
Ági
> az elektronikus zenér˜l
Gyömbér
> aki szerelmes Párizsba
Elemér és Buza
> a divatos emberek
Misi
> aki rosszul választott
Könczey Elemér
> karikaturista
Cilu
> az ex-mikrobiofóbiás
Zágoni Balázs
> a filmkészítés buktatóiról
Timi, Iza és Annamari
> a "srác-fˆz˜k"
Szakáts István és Rarita
> világutazók
László Orth Hunor
> aki zenélni "krémesen" szeret
Karácsonyi Zsolt
> akit Lao-ce segített át a katonaságon
Szabó Attila
> az improvizőr


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS