• Megosztás:


Csaba, aki elméleti fizikus Izlandon

   Kertész Melinda rovata
   a rovatot 2002-2007 között Sipos Zoltán vezette

Izlandon legjobban a lányokat szereti: szőkék, kékszeműek és aranyosak. Csak kicsit sokat isznak hétvégente.

Izlandról az utóbbi időben kétszer lehetett hallani: először a gazdasága omlott össze, később pedig a szigeten található vulkán lövelt a légkörbe annyi hamut, hogy egész Európa légiközlekedését megbénította.

Daday Csaba a gazdasági összeomlást nem tapasztalta meg, de a hatalmas tábortűzre hasonlító vulkánkitörést már közelről láthatta. Különben Kolozsváron végzett a Babeș-Bolyai egyetem fizika szakán, és véletlenül került Izlandra.


Miért éppen Izland? Ő választott téged, vagy te őt?

Mind a kettő. Kaptam egy e-mailt egy volt tanáromtól, aki doktorátusra vagy mesterire keresett diákokat Izlandra, a kutatás témája pedig illett ahhoz, amit Kolozsváron csináltam.

Én pedig azért választottam Izlandot, mert mindig vagány dolgokat hallottam az ottani természetről. "Az egyetlen hely a világon, ahol a szikla legyőzi a tengert" - ezt hallottam valamelyik dokumentumfilmben, és azon gondolkoztam, hogyan is tudnék én oda elmenni? Nem kerestem kifejezetten külföldi mesterit, de jött ez a lehetőség, és nagyon jól hangzott.


Mit tanultál Kolozsváron? Mi volt a szakterületed?

Fizikát. Az első két évben általános fizikát tanultam, aztán szakosodtam fizika-informatikára és a szakdolgozatomat egy elméleti fizikussal írtam meg. Most elméleti fizikával foglalkozom, az itteni tanárom bukaresti, és azért keresett Romániában is munkatársakat, mert nem talált megfelelő diákokat Izlandon.Ha elméleti fizikát hallunk, az egyik legismertebb név Stephen Hawking, aki az univerzum keletkezésével vagy éppen az időutazás kérdésével foglalkozik. Te pontosan mivel foglalkozol, mit kutatsz?

Az elméleti fizika minden olyanra vonatkozik, ami nem hagyatkozik gyakorlati kísérletekre. Persze amit Hawking csinál, az az elméleti fizika csúcsa, ők új törvényeket keresnek, egyszerűbbé vagy szebbé akarják tenni a fizikai törvényeket, tehát ők megváltoztatják a tudományt. Aztán valaki megérti és alkalmazza, vagy próbára teszi az ő elképzeléseiket. Na, én nem ezzel foglalkozom.

A legnépszerűbb része a fizikának a kvantummechanika, amelynek nagyon alapos kísérleti alapja van, kis rendszerek (pár atom/elektron/foton) viselkedését írja le.

Például azt lehet csinálni, hogy kitalálsz egy rendszert (pl. egy bizonyos anyagot), aminek ismered már a kölcsönhatásait, mert a kísérleti fizikusok már lemérték, és te szimulálsz valamilyen jelenséget, ami ezzel az anyaggal történik, kvantummechanikai egyenletek segítségével.

Én olyan egyenletekkel foglalkozom, amelyeket nem lehet papíron megoldani, csak számítógépek segítségével.


Mondanál egy példát?

Igen, például amin most fogok dolgozni, az így néz ki: lesz egy kis gyűrű, kb. 1 mikron átmérőjű, amely fölött lesz egy pár pozitív töltés, mondjuk egy atommag, és a gyűrűbe beteszünk pár elektront. Még nem tudom pontosan hányat, valószínűleg 4-5-öt, és azt fogjuk vizsgálni, hogyan fognak viselkedni.


Mindezt elméletben.

Igen, elméletben és közben vizsgáljuk majd a spint is, amit úgy lehet egyszerűen elmondani, hogy az elektronok milyen irányban forognak maguk körül, mint a búgócsiga vagy a földgömb.


Ennek mi lehet majd a jövőben a gyakorlati haszna?

Remélhetőleg találunk valami érdekes jelenséget vagy kölcsönhatást. Az embereket mostanában az érdekeli, hogy miként lehet a spineket különválasztani és vigyázni, hogy ne forduljanak meg, így pedig új elektronikai eszközöket lehet tervezni. A tranzisztort és a mikrochipeket általában kvantummechanikai alapon tervezik, mert nagyon kicsik.


És miért éppen Izlandon kutatják ezt? Izland fontos központ valamilyen szempontból?

Ezt bárhol lehetne kutatni. Itt van kb. 20-30 ember (professzor, doktori, mesteri, posztdok hallgató), aki ezzel foglalkozik. Amerikában lehet, hogy van olyan csoport, ahol több száz. Nem mondanám, hogy ez fontos központ.

A legtöbben, akik Izlandra jönnek, geológusok vagy geotermális energiát kutató szakemberek, mert ez az, ami Izlandon egyedi.Azért is választottad Izlandot, mert egzotikusan hangzik?

Igen. Főleg arról volt szó, hogy szerettem volna megnézni, és ez egy nagyon egyszerű és jó mód volt arra, hogy megtegyem.


Azt olvastam a wikipédián, hogy a Þingvellir Nemzeti Park tektonikailag az egyik legérdekesebb pont a Földön. Jártál már ott?

Igen, a turistáknak azt szokták mondani, hogy ott találkozik Európa és Amerika, de ez nem igaz.


Akkor miért olyan különleges?

Szerintem nem annyira különleges, de ott voltak régen
az Alþing, a régi parlament gyűlései. Azt mondják róla, hogy a modern világ legrégebbi parlamentje. Van ott egy nagyon szép tó, mostanában pénzt dobigálnak bele az emberek, hogy szerencsét hozzon, de régen ott fullasztották meg a boszorkányokat.


Nehéz megtanulni az izlandi nyelvet?

Szerintem elég nehéz, de csak annyira, mint a németet. Nekem a német is nehéz volt annak idején, elég béna voltam a suliban. De hasonlít a magyarra olyan szempontból, hogy mindenre saját szavuk van, nincs "computer" vagy ilyenek.

Én már tudok egy kicsit beszélni, és ha lassan beszélnek, akkor talán értek is egy kicsit, de furcsán változnak a szavaik, és nehéz felismerni őket. A kötőszavak sokszor ugyanazok, mint egy másik ige valamilyen formája. Van egy csomó kicsi szó, aminek 3-4 féle jelentése van, és persze ők értik a kontextusból, de engem segítene, ha tudnám, hogy mit jelent. De nagyon tetszik a hangzása, nagyon könnyed.

Eredetileg a vikingeknek egy nyelvük volt, és elég közel volt a mai izlandihoz, csak Koppenhága és Reykjavik között volt 2000 km, és az itteni közösség elszigetelve maradt, és többé-kevésbé megőrizték a nyelvet. Skandináviában leegyszerűsítették, ma nem értik meg egymást az izlandiak és a skandinávok.

Izlandon mindenki tanul dánul 7 évet, de utálják. Nagyon kevesen tudnak dánul suli után, kivételt képeznek persze a túravezetők.

De angolul mindenki tud, a takarítónők is, ha van még izlandi takarítónő. A legtöbb alacsonyabb szintű munkát lengyel bevándorlók végzik. Kicsit nehéz volt szót érteni velük, mert angolul se és izlandiul se tudtak. Most már tudnak, azt hiszem, általában megtanultak minimum angolul, de egy csomóan hazamentek, mert a gazdasági válság nagyon rosszul érintette őket.

A korona lement a felére az euróhoz képest, az árak pedig felmentek, és a fizetések néha még csökkentek is. Én 2009 augusztusban jöttem, tehát a ráta már stabil volt, azóta még javult: 180 korona volt 1 euró akkor, most 150.A vulkánkitöréskor ott voltál?

Igen. Tulajdonképpen két kitörés is volt, az első nem volt nagyon "híres", mert nem álltak le a repülők, mivel kevés hamut lövellt ki, inkább csak tűz volt. Ott voltam 5-10 km-re a vulkántól. Mikor beesteledett, úgy látszott, mintha egy nagy tábortűz lenne a hegytetőn. Találtunk egy ipsét, akinek volt egy teleszkópja, azzal pedig már elég jól láttuk a lávát: ahogy csepegett, olyan volt, mint a méz, csak narancssárgás, pirosabb kicsit.

A vulkánnal az szokott lenni a baj, hogy mindig van egy csomó hó a tetején, és az elolvad, és árvizek lesznek.


Te melyik városban élsz?

Reykjavíkban, ami nincs ilyen veszélyben, de van pár kisebb város, amelyik elég rossz helyen van, úgymond.


Tudjuk, hogy Izlandon kevesen élnek, észrevevődik, hogy az egy főváros, vagy nagyon csendes minden?

Nem mondanám, hogy csendes, az emberek nagyon sokat tesznek azért, hogy látszódjék, hogy ez főváros, és minden legyen, ami más fővárosban is van. Sok koncert van és pénteken, szombaton este nagyon nagy őrület van a központban.


De például McDonald's nincs.

Annak mindenki örült egy kicsit, a McDonald's mindent importálni akart: például németországi hagymát hozott stb. Itt volt a világ legdrágább BigMac-je. De mikor novemberben bejelentették, hogy 1 hónap múlva kivonulnak, rekordeladásaik voltak, mert mindenki akart még egyszer enni ott. De igazából én egyszer se voltam.

Sőt, most, mikor Romániában voltam augusztusban, akkor is megálltam valahogy, hogy ne egyek a McDonald's-ban. De azért Izlandon van American Style, Subway meg KFC is, és mindenhol ingyenes újratöltés van üdítőből.Hogyan néz ki egy napod?

Télen reggel 10-kor még teljesen sötét van, 11 fele kezd világosodni, és fél 5 fele már megint teljesen sötét van. Nyáron egész nap világos van. Az én alvásomnak egyik se felel meg, mert télen álmos vagyok egész nap, és nem tudok eleget aludni, nyáron meg nem tudok aludni este, mert túl világos van. Kicsit kellemetlen, de ez van.

Az a vagány a kutatómunkában, hogy nincs konkrétan megszabva, hogy mennyit kell dolgozz 9-től 5-ig, inkább az a fontos, hogy haladjon a munka. Persze néha nem halad, bármennyit is dolgozol, mert zsákutcába keveredtél.

Most nyáron történt az, hogy kb. 2 hónapnyi munkámat teljesen ki kellett dobjam. Egyszerűen nem ment azon az úton, amin próbálkoztam. De mindezeken felül is, kicsit többet kéne dolgozzak. Ebben a félévben tanársegéd is vagyok, a tanáromnak segítek javításban és a laborgyakorlatok alatt segítek a "gyerekeknek", akik többnyire velem egyidősek.


Hogyan képzeled el a jövődet?

Nem tudom még. Doktorálni szeretnék vagy itt, vagy valahol máshol Európában, ugyanezen a területen. Nekem nagyon tetszik.


Mi tetszik a legjobban Izlandon?

A csajok, az izlandiak legjobb nők a világon.


Miért?

Szőkék, kékszeműek, aranyosak, és nem sminkelik nagyon magukat. Csak kicsit sokat isznak hétvégente.


Mi a legidegesítőbb Izlandon, a sötétség?

Igen, meg hogy nem értem, amit mondanak.


Kérdezett: Dunai László

[15.9.2010]
Folytatnád-e ezt a beszélgetést?

Igen 142
Egy másik beszélgetést talán 3
Nem 21Korábbi interjúk
 
Ákos és Szilamér
> akik hirtelen felindulásból elmentek megfürödni az Atlanti-óceánban
Róbert
> aki Matchboxokat gyűjt
Áron
> aki túravezetőként magyarországiakat szívatott kitalált állatokkal
Laura
> aki metál és indusztriális zenészekkel készít hobbiból interjúkat
Gordon
> aki mások helyett írt államvizsga dolgozatokat
Zoli
> aki Marosvásárhely legmenőbb márciuskáit árulja
Tünde
> aki kamionsofőr
Szabó Árpád
> aki nem fél a kínaiaktól
Jackie
> akinek a külföldi önkéntesek fizetnek, hogy Erdélyben dolgozhassanak
Horobeţ Emil
> aki művészetnek tartja a mateket
Andrea
> aki nem érzi az illatokat
Gyurka István
> aki autókat tuningol
Corina
> aki csak nyers ételt eszik
Melinda
> aki Japánban élte át a földrengést
Szokolay Sándor
> zeneszerző, aki Kodály tanítványa volt
Anna
> aki színekben látja az időt
Laura
> aki 139 szülinapot tud fejből
Victor
> aki a Predatort rajzolta
Iris
> aki kilépett a Facebookról
Marian
> aki a Himaláján és a Szaharában is leszaladta a maratont
Csaba
> aki elméleti fizikus Izlandon
Gonzó
> aki kiskorú gengsztereket szelídített egy dél-karolinai városkában
Stefano
> aki 60 országban járt
Paul
> brit világutazó, aki most Háromszéken él
Ila Gábor
> aki visszavett a tempóból
Ileana Mavrodin
> aki Kanadából költözött haza, hogy földházat építsen
David Mallegol
> aki utcagyerekeknek tart cirkusz-műhelyt
Dombi Botond és Szabolcs
> ifjú animátorok
Orsós János
> buddhista pedagógus, aki kitört a cigánytelep kilátástalanságából
Chris
> az aktivista
Kelemen Márton
> aki Kolozsvár központjában horgászik
Adrian Olar
> jegyellenőr
Volker Gerling
> aki gyalog vándorol és zsebmozikat mutogat
Lorik
> aki fixer volt Koszovóban
Olivér bácsi
> aki kapus
Cezar
> aki a druidizmus követője
Bordáska
> aki nem eszik cukrot, felvágottat vagy sült húst
Valer ezermester
> aki esernyőket javít, de a lakberendezés a hobbija
M.
> aki a karajról zsírszegény tehéntúróra tért át
Remus Turda
> máramarosi zsidó
dr. Pusztai Noémi
> aki állatokat homeopátiával gyógyít
Tania
> aki szarajevói születésű temesvári szerb
Ibolya néni
> cerkófmajom-tulajdonos
Hirschfeld Éva és Ida
> műlégykötők
Zsuzsa asszony
> aki jósnőnek született
Will Krause
> aki a Cartoon Networknak animál
Csizmadia András
> borszakértő, gasztrofilozófus
Bernhard Gittler
> a vadász-orgonista-ügyvéd-közgazdász báró
Nadir
> egy üzbég Kirgizisztánból
Milică bácsi
> akinek az egyik szeme sír
DL, egy iráni srác
> aki emigrálni akar
Bréda Ferenc
> aki Mumu forever
Balázs Imre József
> aki belülről fordítja ki a medvét
Marie
> a vegetariánus
Muszka Sándor
> költő
Pataki Csaba
> táltos-tanítvány
Júlia
> aki 77 évesen e-mailezik és chattel
Vadnay Attila
> sztárfodrász
Attila és Álmos
> az "édi kis romániaiak"
Yale
> aki kelet-európai zsidó hagyományokat kutat
Rezső
> az ínyenc
Nándika
> a médiás, blogger, ámokfutó
Gergő
> amatőr ralis
Brad Vee Johnson
> a Sounds of Boney M tagja
Attila és Álmos
> a téma: manele
Réka
> az animé-őrült
Szende
> aki bohócokat gyűjt
Izabella
> a magyar, román és szász kultúra határán
György
> egy menő váradi lokál pultosa
Ralph
> aki Goában bulizott
Zita
> akinek Angyala van
Névtelen
> aki Romparkint szedett
Bán és Jancsika
> utazók
Dana és Luci
> nudisták
Gonzo
> aki halláskárosultakat tanít
Mihai Chirilov
> szabadúszó
V.
> aki sátánista volt
Chase
> a misszionárius és divat-tervező
Kozma bácsi
> aki 63 éves, egyetemista és bentlakásban lakik
Stella
> a transzvesztita
Névtelen
> aki skinhead volt
Menyhárt
> aki nem bír felkelni
Papsi
> a szoknyavadász
Sorin Tara
> a "legnagyobb Románia-ellenes"
váradi névtelen
> aki pszichedelikumokat próbált
Leon
> a taktikai művész
Egyetemisták
> első kolozsvári élményeikről
Zsuzsa és lakása
> akiknek saját életük van
Áron
> aki lefotózott egy Chipendale-tagot, amint pisil
Lepi
> aki látástól-vakulásig sörözik
Attila és Zoltán
> a gourmandok
Szabó Anikó
> a reneszánsz táncról
Levente
> aki tornatanár és japánul tanul
Pityuka
> a punk
Áron
> aki Amerikában dolgozott és pénz nélkül jött haza
Führer
> a cigánykutató és éjjeli˜r
Dávor
> a horvát, aki Bécsben él s magyarul tanul
Farkas Árpád
> a bhakti-jóga hívő
Giusz
> aki megadja a módját az olvasásnak
Házsé
> a humor-krónikás
Nagy Zoltán
> akinek denevér a hobbija, de verebekb˜l doktorál
Imola
> aki rajong a vulkán-kitörésekért
Zuh Deodáth
> aki a magyarság, a filozófia és a menedzserfoci összefüggéseir˜l értekezik
Guccika és Attila
> az internátusi vitézek
Ági
> az elektronikus zenér˜l
Gyömbér
> aki szerelmes Párizsba
Elemér és Buza
> a divatos emberek
Misi
> aki rosszul választott
Könczey Elemér
> karikaturista
Cilu
> az ex-mikrobiofóbiás
Zágoni Balázs
> a filmkészítés buktatóiról
Timi, Iza és Annamari
> a "srác-fˆz˜k"
Szakáts István és Rarita
> világutazók
László Orth Hunor
> aki zenélni "krémesen" szeret
Karácsonyi Zsolt
> akit Lao-ce segített át a katonaságon
Szabó Attila
> az improvizőr


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS