• Megosztás:


Ileana Mavrodin, aki Kanadából költözött haza, hogy földházat építsen

   Kertész Melinda rovata
   a rovatot 2002-2007 között Sipos Zoltán vezette

"Ami a festéket illeti, például ezt a pirosat, amivel a konyha egy részét festettem ki, én magam csináltam, és kevesebb időmbe került, mint elmenni a festéküzletig."
Írhatom azt, hogy ökoépítész vagy?

Nem vagyok teljesen szakértő, de a romániai mezőnyhöz képest mondhatjuk, hogy igen, olyan kevesen foglalkoznak ezzel. Viszont nem is élek ebből, az idő nagy részében "klasszikus" építészettel foglalkozom.


Hogyan kerültél kapcsolatba ezzel?


Valamilyen szinten mindig is érdekeltek a természetes anyagokból készült, hagyományos házak... az, ahogy az emberek építeni tudtak azokból az anyagokból, amiket a környezetükben találtak. Kanadában olvastam többet arról, amit zöld építészetnek, vagy organikusnak, vagy ökonak hívnak... nem hiszem, hogy létezne egyetlen végleges elnevezés. Van egy könyv, ami nagyban befolyásolt, a címe "The hand-sculpted house: a practical and philosophical guide to buid a cob cottage", ahol "cob" föld, agyag, homok, szalma és víz keverékét jelenti.Mi az ökoépítészet helyzete Kanadában?

Ott sem része a fősodornak, de midenesetre egy jól kialakult áramlat, főleg az allergiások miatt.

Az amerikai házakban a levegő sokkal szennyezetteb, mint kint, mert tele vannak olyan szőnyegekkel, fotelekkel stb., amiket kémiai úton tettek tűzállóvá, meg mondjuk a huzatokat azért áztatták vegyszerekbe, hogy ne kelljen őket vasalni... és ezek az anyagok lassan párolognak. A préselt lemezből készült bútorok meg formaldehidet bocsájtanak ki.

A fa is, amiből a házat építik, tele van égésgátló vegyszerekkel, a hőszigetelés (üveggyapot vagy bazalt-gyapot) szintén (ezekben a bazalt- vagy üvegszálakat műanyag tartja össze, és ha lángra lobbanni nem is, de mérgező füstöt kiadni hajlamos, ezért kell tűzállóvá tenni.) A festékek oldószerei is veszélyesek, azt mondják, hogy száradás után már nincsenek jelen, de valójában hosszú évekig szennyezik a levegőt.

Minden mosószer, fertőtlenítő (eléggé tisztaságmániások), illatosító hozzájárul ahhoz, hogy a levegő mesterséges vegyületekkel telítődjön. Ami miatt az emberek egyre erősebb allergiákat kapnak.

Nagyon sok gyerek allergiás. Amikor én Kanadába mentem, itthon egyetlen allergiás személyt ismertem, ott meg az ismerőseim fele az volt. Megfigyelhettem, ahogy itthon egészséges ismerőseim lassan maguk is allergiások lesznek, pár év alatt a gyerekeik is...

Így hát az emberek kezdenek rájönni, hogy milyen szennyezett légkörben élnek, és a nyugati parton legalábbis, San Franciscótól Vancouverig egyenesen divattá vált természetes házakban lakni. Ezek nézhetnek úgy ki, mint bármelyik normális ház, máskor meg alkalmat adnak arra, hogy a tulajdonosaik kiélhessék a kreativitásukat. Egy csomó művész meg építész ilyenben lakik.Milyen tünetei vannak ezeknek az allergiáknak?

Egy enyhe megfázáshoz hasonlító érzéstől egészen odáig, amikor a légutak begyulladnak, és szinte megfulladsz, illetve bele is lehet halni. És persze többnyire rájönnek, mitől van ez, hát próbálják kerülni az okokat. Például a tej alapú festékeket is újrafelfedezték, és minden nagy áruházban van bioétel-részleg. Ezek persze drágábbak, mert szigorú törvények szabályozzák, hány évig nem kezelhették a földet mesterséges anyagokkal előtte, és nagyobb hozzáértést igényel a termesztésük. Szerencsénk, hogy mi itt még értünk ehhez.


Mennyibe kerül ott egy földház felépítése?


Nagyon kevésbe. Az alapokat meg lehet oldani a telken talált kövekből, vagy úgynevezett urbanitból, ami régi utak bontásakor keletkezett betondarabokat jelent, és az a jó benne, hogy a cég, ami az illető utat felújítja, ingyen házhoz szállítja neked, mert többe kerülne neki fizetni a szemetelésért a díjat. A falakat megépíted abból, amit az alapozásnak és a komposztáló gödörnek kiásol, a szalmát meg ingyen megkapod, mert nincs, amit csináljanak vele, általában el szokták égetni a mezőn. Szükséged van homokra, meg különböző fóliákra a szigeteléshez, meg persze festékekre, ablakra-ajtóra, padlóra... de ezzel együtt is nagyon olcsón kijön az egész.


Másrészt vannak villák meg luxus-lakóházak, igazi amerikai stílusban, 4-5 fürdővel meg ugyanannyi hálószobával, több nappalival... erről is beszél ez a könyv, hogy sokszor túl nagyra építjük a házainkat, nem gondoljuk végig, mire lesz szükségünk. Megtörtént velem, hogy a kliens eredetileg egy kis házat akart, aztán mind újabb és újabb funkciókat talált ki, míg a végén elszörnyedve látta az eredményt, én meg törhettem a fejem, mit csináljak a felesleges helyiségekkel, adassam ki a földszintet irodáknak, vagy nyittassak vele panziót?

Szászka felé menet mindig elmegyek egy régi istálló mellett, és megfigyeltem, ahogyan elolvadt, újra eggyé vált a természettel. Az anyagai ugyanazok, nem tűnik idegennek. Közel hozzá van egy elhagyatott betonépület, szörnyen néz ki, a betonvasaival... Ez a jó abban is, ahogy egy földház épül: ha valami nem tetszik, vagy meggondoltad magad, ugyanabból az anyagból újracsinálhatod. Amit betonban elrontottál, az úgy is marad.


Hogyan jöttél vissza?

Volt kétezer dollárom, amivel pont befizethettem volna ott egy kéthetes földház-építési workshopra, de valami közbejött, így inkább hazajöttem, itt ennyi pénzből vehettem egy telket, és fogadhattam segítséget az építkezéshez. Még visszajártam, de világos volt, hogy itt akarok élni - ültem a Néra partján, a házam mellett, és rájöttem, hogy megjártam New York-ot, a Karib-tengert és Côte d’Azur-t, de itt érzem magam a legjobban. Azt hiszem, a lányom is haza fog jönni az unokámmal, próbálom meggyőzni őket, hogy építsünk nekik egy szalmabála-házat is (a földházuk mindenképpen meglesz az én házam kertjében).


Nem tetszett a kanadai életstílus. A többség kertvárosokban lakik, ahol járda sincs, nem ismered a szomszédaidat, nincs egyetlen üzlet sem, az életed abból áll, hogy garázsból kocsiba, kocsiból liftbe, onnan a kis ablaktalan irodafülkédbe ülsz át, onnan meg ugyanígy haza, a munkahelyeden az eget alig látod, és az egész életedet leélheted légkondicionált helyeken. Én meg a kezemmel is akartam dolgozni, tavasszal majd meghaltam, hogy kinyithassam az ablakot... persze tilos volt.

Például a nagy ingatlancégek nem is alkalmaznak ott építészeket: megvannak a típustervek, van egy mérnök, aki néha arréb tesz egy falat, ha a kliens úgy kívánja, de általában őket is leginkább az érdekli, hogy jó drágán adhassák tovább a házat. Senki sem épít a családjának, az a norma, hogy ha egy jobb állást ajánlanak egy másik városban, otthagysz csapot-papot, és odaköltözöl. Nagyon ritka, és luxusnak számít, hogy egyedi házat építsél, a kivitelező cégek is nagy léptékre vannak berendezkedve.

A lányom bébiszitterkedett, és egyik nap azzal jött haza, hogy a gyerekek, akikre vigyáz, azért vannak egyedül, mert a szülők elmentek meglátogatni a nagyszülőket. Na, akkor éreztem, hogy valami nagyon nincs rendben itt.


Hogyan fogtál neki itt az építésnek?


Egyszerűen hazajöttem ezzel a könyvvel, vettem egy telket, ami hasonlított a leírtakra, és nekiálltam. Menet közben sok új barátot szereztem, sokakat lelkesített ez a dolog, segítettek építeni... A falubeliek eleinte bolondnak néztek, aztán ahogy fejlődött a ház, ők is kezdtek emlékezni, hogy tényleg, ezt régen is így csinálták, és hogy ezek a házak nyáron hűvösek, télen melegek. Amikor befejeztem, arra is rájöttek, hogy ez jó befektetés, ha ökoturizmusból akarnak élni.Mennyire lehetséges ma Romániában így építkezni?

Mostanában voltam egy bukaresti kiállításon, Ecohabitat volt a címe, és nagyon sok látogatója volt, sokaktól hallottam, hogy akartak ilyesmit építeni, csak nem tudták, hogy van, aki foglalkozik ezzel. Van, aki hagyja magát lebeszélni ("földház, megőrültél?"), mások meg felidézik, ahogyan a nagyszülők házában érezték magukat...

Van egy pár építész, aki ezzel foglalkozik, az Arhiterra-val kell a kapcsolatot felvenni, és ők segítenek. Mérnököket is lehet találni, én két olyan mérnökkel dolgozom, akiket régóta érdekelt a téma.

A szabályozások nem veszik még figyelembe az ilyen házak sajátosságait, de ha fából készítjük a vázat, akkor szabad akár földdel is kitölteni a keretet. Eu-szinten meg most készül egy földépítést szabályozó törvénycsomag, amit majd mi is át kell hogy vegyünk. Rendesen kutatják a földházak szilárdságát, egyetemeken, 1:1 arányú makettekkel.


Az anyagok nagy részéhez könnyű hozzájutni, és a speciálisabbak is kezdenek megjelenni a piacon, például Temesváron egy cég ausztriai vegyszermentes festékeket árul, meg olyan hőszigetelő lapokat, amit finomra darált fából, gőzöléssel készítenek - a részeket a gyanta maga tartja össze. Bár ami a festéket illeti, például ezt a pirosat, amivel a konyha egy részét festettem ki, én magam csináltam, és kevesebb időmbe került, mint elmenni a festéküzletig. Árulnak még gyapjút padlások hőszigetelésére, amit persze kezelnek valamivel, hogy ne legyen gyúlékony, de olyasmivel, ami nem káros az egészségre.

És végül ne feledjük, hogy a megújuló energiákat használó épületgépészeti elemek árának most 90 százalékát fizeti az állam.Milyen célokra lehet jó választás földházat építeni?

Szeretném elterjeszteni ezeket nyaralóknak. Ilyet általában ott épít az ember, ahol egy nagyon szép tájat látott, ezért szerintem logikus kéne legyen, hogy olyasmit építek, ami minél kevésbé avatozik be a környezetbe. Ökoturizmushoz is ideálisak, meg persze lakásnak is jók, de ehhez arra van szükség, hogy a megrendelő elég nyitott legyen.

Persze ezeket nem lehet egy-két szintnél magasabbra építeni, ezért városban nem ajánlom őket, viszont szívesen csinálnék itt utcabútorokat, buszmegállókat, pavilonokat.

Ileana minden nyáron tart földépítő workshopokat, a részletek a háza site-ján találhatók.
az interjút Gagyi Zsófia készítette

>>Ileana házának az oldala>>
>>Az Arhiterra munkacsoport>>
>>Az Ecohabitat kiállítás>>

[29.11.2008]
Folytatnád-e ezt a beszélgetést?

Igen 151
Egy masik beszelgetést talán 2
Nem 2Korábbi interjúk
 
Ákos és Szilamér
> akik hirtelen felindulásból elmentek megfürödni az Atlanti-óceánban
Róbert
> aki Matchboxokat gyűjt
Áron
> aki túravezetőként magyarországiakat szívatott kitalált állatokkal
Laura
> aki metál és indusztriális zenészekkel készít hobbiból interjúkat
Gordon
> aki mások helyett írt államvizsga dolgozatokat
Zoli
> aki Marosvásárhely legmenőbb márciuskáit árulja
Tünde
> aki kamionsofőr
Szabó Árpád
> aki nem fél a kínaiaktól
Jackie
> akinek a külföldi önkéntesek fizetnek, hogy Erdélyben dolgozhassanak
Horobeţ Emil
> aki művészetnek tartja a mateket
Andrea
> aki nem érzi az illatokat
Gyurka István
> aki autókat tuningol
Corina
> aki csak nyers ételt eszik
Melinda
> aki Japánban élte át a földrengést
Szokolay Sándor
> zeneszerző, aki Kodály tanítványa volt
Anna
> aki színekben látja az időt
Laura
> aki 139 szülinapot tud fejből
Victor
> aki a Predatort rajzolta
Iris
> aki kilépett a Facebookról
Marian
> aki a Himaláján és a Szaharában is leszaladta a maratont
Csaba
> aki elméleti fizikus Izlandon
Gonzó
> aki kiskorú gengsztereket szelídített egy dél-karolinai városkában
Stefano
> aki 60 országban járt
Paul
> brit világutazó, aki most Háromszéken él
Ila Gábor
> aki visszavett a tempóból
Ileana Mavrodin
> aki Kanadából költözött haza, hogy földházat építsen
David Mallegol
> aki utcagyerekeknek tart cirkusz-műhelyt
Dombi Botond és Szabolcs
> ifjú animátorok
Orsós János
> buddhista pedagógus, aki kitört a cigánytelep kilátástalanságából
Chris
> az aktivista
Kelemen Márton
> aki Kolozsvár központjában horgászik
Adrian Olar
> jegyellenőr
Volker Gerling
> aki gyalog vándorol és zsebmozikat mutogat
Lorik
> aki fixer volt Koszovóban
Olivér bácsi
> aki kapus
Cezar
> aki a druidizmus követője
Bordáska
> aki nem eszik cukrot, felvágottat vagy sült húst
Valer ezermester
> aki esernyőket javít, de a lakberendezés a hobbija
M.
> aki a karajról zsírszegény tehéntúróra tért át
Remus Turda
> máramarosi zsidó
dr. Pusztai Noémi
> aki állatokat homeopátiával gyógyít
Tania
> aki szarajevói születésű temesvári szerb
Ibolya néni
> cerkófmajom-tulajdonos
Hirschfeld Éva és Ida
> műlégykötők
Zsuzsa asszony
> aki jósnőnek született
Will Krause
> aki a Cartoon Networknak animál
Csizmadia András
> borszakértő, gasztrofilozófus
Bernhard Gittler
> a vadász-orgonista-ügyvéd-közgazdász báró
Nadir
> egy üzbég Kirgizisztánból
Milică bácsi
> akinek az egyik szeme sír
DL, egy iráni srác
> aki emigrálni akar
Bréda Ferenc
> aki Mumu forever
Balázs Imre József
> aki belülről fordítja ki a medvét
Marie
> a vegetariánus
Muszka Sándor
> költő
Pataki Csaba
> táltos-tanítvány
Júlia
> aki 77 évesen e-mailezik és chattel
Vadnay Attila
> sztárfodrász
Attila és Álmos
> az "édi kis romániaiak"
Yale
> aki kelet-európai zsidó hagyományokat kutat
Rezső
> az ínyenc
Nándika
> a médiás, blogger, ámokfutó
Gergő
> amatőr ralis
Brad Vee Johnson
> a Sounds of Boney M tagja
Attila és Álmos
> a téma: manele
Réka
> az animé-őrült
Szende
> aki bohócokat gyűjt
Izabella
> a magyar, román és szász kultúra határán
György
> egy menő váradi lokál pultosa
Ralph
> aki Goában bulizott
Zita
> akinek Angyala van
Névtelen
> aki Romparkint szedett
Bán és Jancsika
> utazók
Dana és Luci
> nudisták
Gonzo
> aki halláskárosultakat tanít
Mihai Chirilov
> szabadúszó
V.
> aki sátánista volt
Chase
> a misszionárius és divat-tervező
Kozma bácsi
> aki 63 éves, egyetemista és bentlakásban lakik
Stella
> a transzvesztita
Névtelen
> aki skinhead volt
Menyhárt
> aki nem bír felkelni
Papsi
> a szoknyavadász
Sorin Tara
> a "legnagyobb Románia-ellenes"
váradi névtelen
> aki pszichedelikumokat próbált
Leon
> a taktikai művész
Egyetemisták
> első kolozsvári élményeikről
Zsuzsa és lakása
> akiknek saját életük van
Áron
> aki lefotózott egy Chipendale-tagot, amint pisil
Lepi
> aki látástól-vakulásig sörözik
Attila és Zoltán
> a gourmandok
Szabó Anikó
> a reneszánsz táncról
Levente
> aki tornatanár és japánul tanul
Pityuka
> a punk
Áron
> aki Amerikában dolgozott és pénz nélkül jött haza
Führer
> a cigánykutató és éjjeli˜r
Dávor
> a horvát, aki Bécsben él s magyarul tanul
Farkas Árpád
> a bhakti-jóga hívő
Giusz
> aki megadja a módját az olvasásnak
Házsé
> a humor-krónikás
Nagy Zoltán
> akinek denevér a hobbija, de verebekb˜l doktorál
Imola
> aki rajong a vulkán-kitörésekért
Zuh Deodáth
> aki a magyarság, a filozófia és a menedzserfoci összefüggéseir˜l értekezik
Guccika és Attila
> az internátusi vitézek
Ági
> az elektronikus zenér˜l
Gyömbér
> aki szerelmes Párizsba
Elemér és Buza
> a divatos emberek
Misi
> aki rosszul választott
Könczey Elemér
> karikaturista
Cilu
> az ex-mikrobiofóbiás
Zágoni Balázs
> a filmkészítés buktatóiról
Timi, Iza és Annamari
> a "srác-fˆz˜k"
Szakáts István és Rarita
> világutazók
László Orth Hunor
> aki zenélni "krémesen" szeret
Karácsonyi Zsolt
> akit Lao-ce segített át a katonaságon
Szabó Attila
> az improvizőr


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS